Banca Mondiala: Economia mondiala va creste cu 2,2% in 2013, sub estimarile initiale

Joi, 13 Iunie 2013, ora 11:10

1300 citiri

Banca Mondiala inrautateste prognoza de crestere a economiei mondiale in 2013, la 2,2%, in scadere cu 0,2%, fata de estimarile initiale de 2,4%, realizate in ianuarie 2013.

In raportul "Global Economic Prospects" al Bancii Mondiale, publicat miercuri, se arata cum cresterea economiei mondiale se va accelera la 3% in 2014 si la 3,3% in 2015, deoarece riscurile in economiile avansate s-au atenuat, cresterea a devenit solida, in pofida declinului din zona euro, dar redresarea statelor in curs de dezvoltare va fi modest.

In acelasi timp, Banca Mondiala a inrautatit prognoza de crestere a economiei Chinei in 2013, la 7,7%, de la 8,4% cat estima in ianuarie.

Avansul Produsului Intern Brut va fi de 1,9% in 2013, de 2,5% in 2014 si de 3,1% in 2015, de la 1,5% estimat pentru 2012 in Europa Centrala si de Est

O inasprire a politicii monetare in statele avansate ar putea afecta cresterea pe pietele emergente, din cauza majorarii ratelor dobanzilor, reducand potentialul de crestere a PIB-ului cu pana la 12%, avertizeaza Banca Mondiala.

Riscurile pe termen lung vor fi probabil mai ridicate decat impactul pe termen scurt in urma volatilitatii de pe pietele de obligatiuni si a pietelor valutare din statele emergente, deoarece traderii incearca sa se pozitioneze pentru momentul in care Rezerva Federala a SUA va renunta la actuala politica monetara relaxata, avertizeaza economistul sef al Bancii Mondiale, Kaushik Basu.

In Europa, conditiile financiare s-au imbunatatit dar economia continua sa se contracteze iar rata somajului este ridicata. Tarile cu venituri ridicate continua in general sa se confrunte cu dificultati in cadrul eforturilor lor de a restabili situatia sectorului financiar, de a reforma institutiile si a adopta politici fiscale adecvate.

Totusi, Banca Mondiala apreciaza ca a scazut probabilitatea ca aceste dificultati sa provoace o criza majora.

Banca Mondiala estimeaza ca economia zonei euro se va contracta anul acesta cu 0,6%, dupa ce in ianuarie estima un declin de 0,1%. Dar perioada cea mai dificila a crizei a trecut, increderea in regiune sporeste si de aceea Banca Mondiala se asteapta la revenirea cresterii economice, sustine Kaushik Basu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului

Sursa: Business24

#cresterea economiei mondiale, #banca mondiala, #Produsului Intern Brut, #politica monetare , #Crestere economica

Adaugă comentariu