Liberalizarea pietei energiei: Exista o diferenta intre pretul din serviciul universal si cea mai mica oferta a furnizorului actual

Luni, 25 Ianuarie 2021, ora 11:30

1153 citiri

Focuri de la aragaz FOTO Pixabay

Exista o diferenta mica intre pretul de Serviciul Universal si pretul din cea mai mica oferta a furnizorului actual, exceptie facand ENEL, potrivit datelor din Comparatorul de Preturi al ANRE, citate de Asociatia Energia Inteligenta.

ENEL este furnizorul de Serviciul Universal cu cei mai multi consumatori casnici pe piata libera, respectiv furnizorul care are de gestionat cel mai mic numar de consumatori in Serviciul Universal, carora le ofera preturi foarte avantajoase fata de pretul de Serviciu Universal. Acest comportament este aparent mult diferit fata de ceilalti frunizori.

Mai multi consumatorii casnici spun ca nu au semnat nici un contract in ultimii ani, dar se gasesc in piata libera, conform inscrisului de pe factura de energiei electrica.

Asociatia sustine ca pretul pe care-l platesc o parte dintre cei aproape doua milioane de consumatori casnici in piata concurentiala catre furnizorul lor ENEL este:

- cu 12% mai mare decat pretul de Serviciu Universal pe care-l platesc consumatorii ENEL din Bucuresti;

- cu 2% mai mare decat cel mai mare pret de Serviciu Universal platit in Romania;

- cu aproape 9% mai mare fata de pretul achitat de catre consumatorii din Serviciul Universal din reteau Electrica;

- cu 6% mai mare fata de pretul achitat de catre consumatorii din Serviciul Universal din reteau EON;

- cu 4% mai mare fata de pretul achitat de catre consumatorii din Serviciul Universal din reteau de distributie CEZ.

Liberalizarea pietei de energie electrica

Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, piata de energie electrica pentru clientii casnici s-a liberalizat. ANRE recomanda clientilor casnici incheierea unui contract in piata concurentiala cu oricare furnizor de energie electrica licentiat, scriu reprezentantii ANRE.

Procesul de schimbare a furnizorului de energie electrica este gratuit si nu implica modificari de ordin tehnic.

Nu exista un termen limita pentru a trece in piata concurentiala. Toti clientii casnici au dreptul oricand sa isi schimbe furnizorul/contractul de energie electrica in termen de 21 de zile calendaristice de la data solicitarii.

Cum se schimba furnizorul

In scopul incheierii unui nou contract de furnizare a energiei electrice, clientii casnici trebuie sa ia legatura cu orice furnizor de energie electrica, sa aleaga cea mai buna oferta accesand "Comparatorul de oferte-tip" de pe site-ul ANRE sau sa astepte acasa o informare privind procesul de liberalizare, precum si un formular de selectie ofer ...citeste mai departe despre "Liberalizarea pietei energiei: Exista o diferenta intre pretul din serviciul universal si cea mai mica oferta a furnizorului actual" pe Ziare.com

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”

Sursa: Business24

#liberalizare piata energie, #pret, #gaze, #furnizor , #Stiri Macroeconomie

Adaugă comentariu