ICBC a demarat cea mai mare operatiune de cotare publica din lume

Luni, 16 Octombrie 2006, ora 12:40

844 citiri

Cea mai mare banca din China, Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) a lansat, luni, oferta de subscriere de actiuni destinata persoanelor particulare, operatiune care ar putea deveni cea mai mare IPO derulata vreodata la nivel mondial, informeaza AFP.Daca pretul pe actiune se va situa la marginea superioara a intervalului propus, ICBC ar putea strange in total aproximativ 22 miliarde dolari, depasind astfel precedentul record de 18,4 miliarde dolari stabilit in anul 1998, cand a avut loc operatiunea de plasare publica a actiunilor NTT DoCoMo, cel mai mare operator de telecomunicatii din Japonia. O alta premiera ICBC este faptul ca va fi introdusa simultan la bursele din Shanghai si Hong Kong. Prima cotare ar urma sa aiba loc la data de 27 octombrie. Potrivit unor informatii de presa neconfirmate inca, pretul pe actiune ar urma sa fie stabilit vineri.

Dupa China Construction Bank si Bank of China, ICBC este a treia mare banca chineza de stat care a fost introdusa la bursa din Hong Kong. In luna mai a acestui an, Bank of China, a doua banca chineza, a strans 11,2 miliarde dolari prin operatiunea sa de cotare publica initiala, iar anterior, in luna octombrie 2005 China Construction Bank, a treia banca chineza, a strans opt miliarde dolari printr-o operatiune similara.

Toate aceste plasamente se inscriu in valul de privatizari partiale demarate de autoritatile chineze in sectorul bancar, pentru a asana astfel sectorul financiar inainte de programata deschidere a sectorului bancar chinez in fata institutiilor straine, operatiune programata pentru sfarsitul acestui an.

Rompres

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american

Sursa: Business24

Adaugă comentariu