Sase medici francezi au operat un pacient in stare de imponderabilitate

Joi, 28 Septembrie 2006, ora 08:58

980 citiri

Interventiile chirurgicale se pot face si in zbor. Lucrul acesta a fost demonstrat de o echipa de chirurgi francezi care au operat un pacient in stare de imponderabilitate. Acest experiment inaugureaza ceea ce se spera ca va deveni, in viitorul apropiat, o noua ramura a medicinei: chirurgia spatiala.Cei sase membri ai echipei medicale au fost ancorati de puntea aparatului cu corzi pentru a putea opera in stare de imponderabilitate. Interventia chirurgicala a durat 11 minute si a fost efectuata in 32 de etape. De fiecare data, pilotii aparatului de tip Airbus au oprit motoarele, iar acesta a cazut in gol, timp de 22 de secunde.

Operatia a fost simpla si a necesitat doar anestezie locala. Philppe Sanchot a fost ales ca pacient deoarece, ca amator de bungee-jumping, este obisuit cu efectele modificarii fortei de gravitatie asupra organismului sau.

Chirurgii i-au inlaturat o tumora benigna la antebrat. Pentru ca instrumentele chirurgicale sa nu inceapa sa zboare in perioadele de gravitatie zero, au fost legate sau fixate cu magneti. Aceasta operatie a constituit un experiment pentru a se verifica posibilitatea efectuarii interventiilor chirurgicale in spatiul cosmic. Proiectul este sustinut de Agentia Spatiala Europeana si de Centrul National Francez pentru Studii Spatiale.

Realitatea TV

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 28 Septembrie 2006

1. Protv.ro s-a relansat marti

Asta-i noul Protv.ro, lansat ieri (marti). Cum vi se pare? Eu n-am apucat sa ma uit. Nu pot da decat un 6 la impresia artistica (din 10, nu in sistemul de notare de la patinaj artistic). Pare o structura functionala, dar necreativa si uratica.

2. Tristi, nu si nervosi

Pina la gafa lui Carlos din minutul 43, Steaua n-a jucat rau in fata unui Lyon sosit in Ghencea cu intentia, materializata, de a confirma aprecierea de cea mai puternica formatie de pe continent. Corect, supusa unei presiuni constante, campioana noastra s-a vazut silita sa se apere inca din startul meciului. A facut-o insa departe de propria poarta, impiedicind ca dominarea teritoriala a echipei franceze sa se transforme in asediu.

3. Lansare : Nokia N95

N95 este cel mai mic telefon Nokia din gama N9x, cea mai avansata de la ora actuala din oferta constructorului finlandez de telefoane mobile. Cu dimensiuni de 99 x 53 x 21 mm si greutate de 120 g, N95 nu este un telefon tocmai mic, dar da clasa tuturor celorlalte modele cu functionalitati similare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine

Sursa: Business24

Adaugă comentariu