Isarescu: Rata anuala a inflatiei a coborat sub 4% in septembrie

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 15:56

1359 citiri

Rata anuala a inflatiei a coborat sub 4% in septembrie si a intrat astfel in tinta BNR, de 2-4%, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. 

"Rata inflatiei intra in marja nu la sfarsitul anului anului ci saptamana viitoare. Va fi 3 si ceva, sub 4%", a spus Isarescu la Romania Financial Forum 2011, eveniment organizat de MEDIAFAX, in parteneriat cu BNR.

Preturile de consum au scazut in august pentru a treia luna consecutiv, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel ca rata anuala a inflatiei a coborat la 4,25%.

Fata de luna anterioara, preturile au fost cu 0,35% mai mici, in conditiile in care alimentele s-au ieftinit cu 1,4%, iar preturile la marfurile nealimentare au ramas aproape neschimbate.

La servicii s-a inregistrat o crestere de 0,83%. Banca Nationala a Romaniei tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%, dar are o prognoza usor mai ridicata, de 4,6%.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat in urma cu circa doua saptamani ca Romania are sansa istorica de a reduce inflatia la niveluri de sub 3% in urmatorii ani, scenariu posibil daca politica monetara a bancii centrale va fi sprijinita "in mod ferm" de politicile fiscale si salariale.

De asemenea, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat saptamana trecuta ca rata inflatiei va reintra in intervalul tintit pana la sfarsitul acestui an si se va pastra si anul viitor in apropierea tintei. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Business24

#inflatie tinta bnr, #mugur isarescu inflatie, #rata inflatiei romania , #stiri Mugur Isarescu

Adaugă comentariu