Isarescu recomanda incheierea unui nou acord cu institutiile internationale

Luni, 01 Iulie 2013, ora 16:17

1484 citiri

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, recomanda incheierea unui nou acord cu institutiile financiare internationale, pentru ca un astfel de acord s-a dovedit a fi benefic.

"Eu recomand incheierea unui acord pentru ca s-a dovedit a fi benefic, chiar daca nu am tras niciun euro, niciun dolar din aceste doua acorduri, din motivul ca ne-am putut adresa pietelor financiare internationale, pietelor de capital. Am putut sa ne imprumutam de acolo destul de ieftin, ceva mai scump decat ne-am fi imprumutat de la Fond (Fondul Monetar International n.r) si de la UE. Un acord cu Fondul iti asigura o ancora, ai credibilitate, care te ajuta sa te imprumuti mai ieftin si mai ales sa te imprumuti cand apar aceste tensiuni pe pietele de capital internationale", a spus Isarescu.

Acesta nu crede ca Romania a reusit sa isi consolideze credibilitatea stand doar pe picioarele ei.

"Cred ca este bine, pentru a asigura finantarea unui deficit bugetar mult mai mic, care inseamna accesul pe pietele de capital, pentru a asigura aceasta finantare la costuri relativ reduse, sa avem in continuare un acord cu Fondul si/sau cu UE. Reformele nu s-au terminat si ne mai trebuie cativa ani. O umbrela protectoare in acest sens cred ca este necesara si ar trebui sa continuam aceste reforme cu cei care le-au inceput. In plus, reformele structurale s-a dovedit ca sunt mai greu de facut cand ai aceste poticniri. (...)

O asemenea poticnire poate sa duca la amanarea reformei sau sa fie un motiv de reintoarcere. Pentru continuarea reformelor structurale intr-un mediu international, in cazul Romaniei este nevoie de protectia unor acorduri internationale, nu de faptul ca adoptam programe impuse din afara. De fiecare data, partea romana, Guvernul, Banca Nationala a negociat", a precizat Isarescu.

Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul Monetar International (FMI), dar cresterea este slaba si riscurile pentru economie inca exista, a declarat, saptamana trecuta, directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, dupa inchiderea de catre boardul FMI a evaluarilor a saptea si a opta privind stadiul indeplinirii conditionalitatilor din Memorandumul de Politici Economice si Financiare.

Boardul Fondului Monetar International /(FMI) a aprobat, pe 15 martie 2013, prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu Romania, pana la 30 iunie 2013.

Acordul stand-by in valoare de 3,5 miliarde de euro (reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond) a fost aprobat initial pe 25 martie 2011 si este unul preventiv prin care fondurile vor fi atrase numai in caz de necesitate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului

Sursa: Agerpres

#acord fmi romania, #acord preventiv finantare Romania, #mugur isarescu acord FMI, #Isarescu credibilitate piete Romania , #stiri Mugur Isarescu

Adaugă comentariu