Pensia de invaliditate si de urmas pot fi cumulate cu venituri din activitati independente

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 14:23

2351 citiri

Foto: Arhiva/Ziare.com

Camera Deputatilor a adoptat, marti, in calitate de for decizional, o serie de modificari la Legea 263/2010, potrivit carora pensia de invaliditate si de urmas pot fi cumulate cu venituri obtinute din activitati independente, cumulul nefiind permis insa si celor care s-au pensionat anticipat.

Totodata, Camera a adoptat o alta modificare a Legii 263/2010, in sensul includerii in categoria beneficiarilor pensiei de invaliditate si a persoanelor care desfasoara activitatea de voluntariat in domeniul situatiilor de urgenta.

Modificarile au fost adoptate cu 267 de voturi "pentru" si o abtinere.

In cadrul dezbaterilor generale, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a precizat ca initiativa completeaza un vid legislativ.

"Avem servicii voluntare de urgenta si s-a pus de fiecare data problema cand se intampla un accident in timp ce isi exercita aceasta misiune ce se intampla? Accident de munca e greu de incadrat si nu intrau sub incidenta altei legi. Solutia legislativa era necesara, sper ca cea gasita sa fie favorabila", a spus Ciuhodaru.

Proiectul corecteaza, totodata, o hiba legislativa pentru persoanele care primesc pensii de invaliditate, dar acest drept li se suspenda daca obtineau venituri din drepturi autor.

Comisia pentru Munca din Camera Deputatilor a decis aceste modificari in cursul sedintei de luni, cand a dezbatut si adoptat amendamentele depuse.

Amendamentul potrivit caruia pensia de invaliditate poate fi cumulata cu veniturile din activitati independente, respectiv drepturi de autor, proprietate intelectuala si drepturile conexe, a fost depus de catre presedintele Camerei Deputatilor, liderul PSD Liviu Dragnea, dar a fost asumat de catre toti membrii comisiei, in conditiile in care si PNL a depus un proiect de lege care viza aceasta modificare.

De aceasta prevedere privind cumulul pot beneficia si cei care primesc pensii de urmas, a stabilit comisia.

Persoanele care s-au pensionat anticipat nu pot beneficia de aceste prevederi si nu vor putea cumula niciun fel de venit.

Discutiile despre modificarea legislatiei au inceput dupa ce Laura Florescu, o tanara bolnava de scleroza multipla, a acuzat ca va ramane fara pensia de invaliditate pentru ca a primit 230 de lei dupa ce a publicat un volum de poezii.

Citeste mai multe despre acest caz care a revoltat opinia publica ...citeste mai departe despre "Pensia de invaliditate si de urmas pot fi cumulate cu venituri din activitati independente" pe Ziare.com

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Business24

#cumul pensie invaliditate venituri independente, #lege scriitoare screloza multipla , #Stiri Pensii

Adaugă comentariu