Aurul ramane o investitie atractiva, in contextul incertitudinilor politice si economice

Autor: Comunicat de presa

Marti, 26 Mai 2020, ora 16:36

2893 citiri

Foto: Ovidiu Dumitrescu, CFA, Director General Adjunct, Tradeville

Aurul a avut o evolutie spectaculoasa in ultimul an si jumatate, pretul sau crescand cu peste 45% fata de minimul din august 2018. Incertitudinile politice si economice din ultima perioada, cat si ratele reale negative ale dobanzilor titlurilor de stat, au creat un cadru perfect pentru cresterea pretului metalului pretios, explica analistii Tradeville.

Pe de alta parte, avansul impresionant al aurului nu s-a reflectat in mod uniform in pretul companiilor miniere, acestea atingand, in urma cu mai putin de o luna, minimul ultimilor patru ani si inregistrand la scurt timp o revenire de aproximativ 100%.

"In contextul in care pietele financiare sunt in prezent marcate de incertitudine, iar investitorii considera instrumentele conventionale riscante, aurul ramane o investitie atractiva. Este suficient de disponibil pentru comert, dar in acelasi timp, suficient de rar pentru a fi considerat valoros si, spre deosebire de alte metale, nu este coroziv, ceea ce il face durabil.", explica Tradeville.

Principalii factori care influenteaza pretul aurului sunt: rata reala a dobanzilor, masa monetara precum si incertitudinile si riscurile politice si economice. Astfel, situatia din prezent generata de criza coronavirusului creeaza cadrul perfect pentru revenirea impresionanta a aurului. Insa, raliul curent a inceput in august-septembrie 2018, cand a fost obtinut un top al randamentelor titlurilor de stat in termeni reali.

In acelasi timp, cresterea masei monetare are efectul de a reduce valoarea bancnotelor din circulatie, producand inflatie si/sau reducerea dobanzilor nominale, astfel influentand pozitiv pretul aurului.

De altfel, bancile centrale din toata lumea au recurs, printre altele, la programe de relaxare cantitativa pentru a combate efectele crizei provocate de pandemia Covid-19.

Analistii Tradeville mai subliniaza un factor pe care investitorii ar trebui sa il ia in considerare atunci cand investesc in aur - pozitiile nete speculative ale traderilor pe contracte futures, care reflecta sentimentul pietei privind pretul acestui metal pretios.

Totusi, avansul pretului aurului nu a ridicat in mod uniform si proportional pretul companiilor miniere, care au atins in urma cu mai putin de o luna, minimul ultimilor patru ani, urmand ca ulterior sa inregistreze o revenire de aproximativ 100%.

Sectorul de minerit aurifer, asa cum este el reprezentat in raportul Tradeville, avea un P/E (raportul pret/castig) de aproximativ 15 pe 4 mai, comparativ cu un P/E de 20.3 pentru indicele S&P 500, ceea ce indica o posibila subevaluare a companiilor din acest sector.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american

Sursa: Business24

#investitii aur, #Tradeville investitii aur , #Pret aur

Adaugă comentariu