Pretul aurului urca la un nou nivel record de 983,90 dolari/uncie

Luni, 03 Martie 2008, ora 10:06

1151 citiri

Pretul aurului a urcat luni pana aproape de nivelul de 1000 dolari/uncie, stabilind un nou record pentru a patra sedinta consecutiv, dupa ce dolarul a continuat sa se deprecieze si pretul petrolului s-a mentinut aproape de valoarea maxima istorica, relateaza Reuters. Argintul a urmat tendinta aurului si a depasit 20 dolari/uncie pentru prima data din noiembrie 1980. Platina si paladiul s-au mentinut aproape de recordurile recente, in timp ce o intarire a yenului a declansat vanzarea contractelor la termen japoneze pentru metale pretioase in yeni.


Pretul aurului a urcat luni la 983,90 dolari/uncie, sustinut in parte de cumpararile speculative ale japonezilor, care au profitat de deprecierea dolarului la nivelul minim al ultimilor trei ani fata de yen. Aurul a fost cotat vineri pe piata din new York la 973,30-973,75 dolari/uncie.


Aurul s-a apreciat cu aproximativ 18% in 2008, pentru ca investitorii au transferat o parte din bani in metalul pretios, pe fondul estimarilor unor noi reduceri ale dobanzii de politica monetara in Statele Unite, al volatilitatii burselor si al temerilor legate de scumpirea energiei.


"Toata lumea vorbeste despre pragul de 1000 dolari/uncie. Cei ce cumpara acum sunt japonezii, pentru care aurul este mai ieftin, si care ar putea marca profiturile in momentul in care aurul atinge 1000 dolari/uncie", a declarat directorul Lee Cheong Gold Dealers din Hong Kong, Ronald Leung.


Aurul a atins un nivel record ajustat la inflatie de 2.119 dolari/uncie, la preturile din 2007, potrivit analistilor din cadrul agentiei de consultanta pentru metale pretioase GFMS Ltd.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO

Sursa: Business24

Adaugă comentariu