Pretul petrolului a explodat pe piata mondiala

Miercuri, 29 Septembrie 2004, ora 09:59

1326 citiri

Cotatiile titeiului au atins, ieri, nivelul record de 50,09 dolari pe baril, influentate de ingrijorarile legate de productia din Rusia si de actiunile violente din Araba Saudita, Irak si Nigeria.Pe piata exista temeri ca livrarile de petrol ar putea fi suspendate din cauza conflictelor armate care au loc in Arabia Saudita si a atacurilor repetate asupra infrastructurii din Irak. A"Toti acesti factori creeaza tensiune pe piata", a declarat Daniel Hynes, analist la banca ANZ A- Australia.

Companiile producatoare din Nigeria, una dintre tarile bogate in petrol, au intrerupt, de exemplu, o parte din productie in urma a repetate atacuri ale rebelilor din Delta Nigerului. Ei au anuntat ca incep razboiul impotriva administratiei de stat la 1 octombrie si au sfatuit firmele sa-si inchida exploatatiile petroliere pana la acea data.

Principalul exportator de petrol din Rusia, compania Iukos, a intrerupt, de asemenea, o parte din exporturi, dupa ce guvernul i-a blocat conturile bancare in contextul disputei legate de plata taxelor. Trecerea uraganului Ivan continua sa afecteze productia in Golful Mexic.

Statele Unite au pierdut peste 11 milioane de barili de petrol in ultimele doua saptamani. Presedintele OPEC a admis ca pretul petrolului a atins niveluri nebunesti, iar cartelul nu poate face nimic pentru a calma piata.

Comisarul european pentru Energie da vina pe alegerile americane

Ritmul alert de crestere a pretului petrolului este favorizat de miscarile speculative pe pietele bursiere, antrenate de apropierea alegerilor prezidentiale din Statele Unite, si nu de o oferta insuficienta pe piata, a declarat comisarul european pentru Energie, Loyola de Palacio, citat de Reuters. Ea a acuzat partile implicate in cursa electorala ca se folosesc de pretul petrolului pentru a influenta alegatorii.

Palacio a pledat pentru mai multa transparenta pe pietele de tranzactionare, care ar avea ca efect stabilizarea preturilor, si a propus trecerea la un sistem de cotare in functie de un cos valutar, nu doar in raport cu dolarul. Un factor suplimentar de stabilitate ar fi si o mai buna cooperarea intre statele exportatoare si cele consumatoare, a mai spus comisarul european.

Sursa: Azi

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine

Sursa: Business24

Adaugă comentariu