Bulgaria si Rusia au convenit sa continue cooperarea in marile proiecte energetice

Sambata, 19 Septembrie 2009, ora 12:48

1587 citiri

Bulgaria si Rusia au convenit vineri sa continue cooperarea in trei mari proiecte energetice, dar Sofia, care a exprimat rezerve fata de costurile prevazute, cere totusi informatii inainte de a-si anunta pozitia definitiva, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

Ministrul rus al energiei, Serghei Samtko, a salutat faptul ca noul guvern bulgar a inteles ca "trebuie sa continuam cooperarea pentru realizarea principalelor proiecte energetice".

"Nu am discutat daca trebuie sa aiba loc sau nu, ci cum sa obtinem eficienta maxima si o cooperare reciproc avantajoasa", a spus el, dupa ce a discutat cu ministrul bulgar Traicho Traikov si cu premierul Boiko Borissov.

Proiectul de gazoduct South Stream, considerat concurent al proiectului european Nabucco ce va ocolo Rusia, construirea la Belene a unei centrale nucleare si oleoductul Burgas-Alexandroupolis, ce va transporta petrol proveind din Rusia intre Marea Neagra si Marea Egee, au figurat pe agenda discutiilor.

Guvernul de dreapta al lui Borissov, care a preluat functia in iulie, si-a exprimat rezerve privitoare la aceste proiecte, mai ales asupra centralei nucleare Belene, al carei cost risca sa ajunga la 10 miliarde de euro.

Ministrul rus a asigurat vineri ca tara sa "este dispusa la un dialog deschis si pragmatic pe aceste trei subiecte".

El a subliniat ca proiectul centralei Belene este "un proiect european", referindu-se la participarea subcontractorilor Areva si Siemens.

"Vrem sa stim cat costa acest proiect", a declarat Borissov. 

 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului

Sursa: Business24

#bulgaria rusia, #cooperare, #energie , #stiri Siemens

Adaugă comentariu