Ancheta in Franta pentru zvonurile care au afectat cotatia Societe Generale

Duminica, 14 August 2011, ora 13:07

1358 citiri

Autoritatea de reglementare a bursei din Franta va deschide o investigatie in privinta speculatiilor care au cauzat, saptamana trecuta, scaderea puternica a actiunilor grupului bancar Societe Generale, a anuntat presedintele institutiei, Jean-Pierre Jouyet, citat de Bloomberg.

Actiunile Societe Generale, a doua mare banca franceza, cu operatiuni si in Romania, au inregistrat la 10 august un declin de pana la 21% si au inchis in scadere cu 15%, ca urmare a speculatiilor pe pietele financiare ca Franta si-ar putea pierde ratingul "AAA".

"Investigam zvonurile nefondate care au lovit cotatiile actiunilor saptamana trecuta.

Pot sa va spun ca secretarul general al autoritatii pentru burse a deschis o ancheta asupra speculatiilor care au afectat Societe Generale", a afirmat Jouyet intr-un interviu pentru postul de radio RTL.

Franta, Italia, Spania si Belgia au interzis tranzactiile de tip "short-selling" cu actiuni financiare incepand de vineri, 12 august. Interdictia are ca scop stabilizarea burselor si reducerea volatilitatii unor titluri.

Intr-o tranzactie "short-selling", un trader vinde actiuni luate cu imprumut sperand ca valoarea acestora va scadea inainte sa fie nevoit sa cumpere pentru a le returna.

Diferenta de pret reprezinta profitul acestuia.

Criticii afirma ca astfel de practici incurajeaza speculatiile si coboara pretul actiunilor, determinand o panica ce se alimenteaza singura, in timp ce sustinatorii considera ca pastreaza corectitudinea si mentine lichiditatea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”

Sursa: Business24

#ancheta, #franta, #societe generale , #stiri Societe Generale

Adaugă comentariu