Germania, noua speranta pentru economia Europei

Joi, 19 Februarie 2009, ora 09:00

2846 citiri

Euro s-a apreciat, recuperand aproape trei zile de pierderi in fata dolarului, pe baza semnalelor si speculatiilor legate de actiunile pe care Germania - cea mai mare economie europeana - le va intreprinde pentru a limita efectele crizei.

Moneda unica europeana s-a ridicat de la nivelul minim atins in ultimele trei luni, ca urmare a declaratiilor ministrului german de finante Peer Steinbrueck conform carora Germania isi va arata "capacitatea de a actiona", in conditiile in care toate tarile care folosesc moneda unica se lupta cu efectele crizei financiare, informeaza Bloomberg.

Merkel va tine astazi o conferinta de presa impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, la Berlin.

"Tarile apartinand zonei Euro au inceput sa recunoasca importanta sistemului financiar si sa il trateze in mod adecvat", a declarat Akio Yoshino, economist sef la Societe Generale.

"Optimismul privind stabilizarea sistemului financiar european poate ajuta intarirea euro si revenirea din recentul declin".

Cabinetul Merkel a aprobat, de asemenea, proiectul de lege care va permite guvernului german preluarea Hypo Real Estate, ceea ce va reprezenta prima nationalizare a unei banci din 1930 pana in prezent.

De asemenea, autoritatile au primit dreptul de a cumpara pachete de actiuni in bancile relevante pentru sistemul financiar german.

Si daca in Europa apar sperante legate de o revigorare a Germaniei, in Statele Unite, Rezerva Federala anunta ca nu a fost atins inca apogeul crizei.

Fed-ul a anuntat ieri ca situatia economica este mai rea decat se estima si ca se va deteriora in continuare, in 2009, neexistand nici un semn de revigorare a pietei de locuinte, anunta Associated Press.

Estimarile Rezervei Federale indica, de asemenea, un maxim al somajului in jurul a 8,8% anul acesta si ca economia se va contracta pentru un intreg an calendaristic, pentru prima oara dupa 1991.

Raportul a fost facut public la cateva ore dupa informatiile oficiale privind demararea construirii de noi locuinte, informatii care indica o scadere la niveluri record.

Exista, insa, si o posibila parte pozitiva a acestor informatii, conform unor analisti. In masura in care nu se mai construiesc locuinte noi, cererea ar trebui sa creasca pentru locuintele deja existente pe piata, ceea ce, automat, le poate creste acestora valoarea determinand, mai departe, reluarea creditarii si a constructiilor.

Multi analisti independenti considera ca actuala rata a somajului, de 7,6 procente - nivel maxim pentru ultimii 16 ani - va ajunge la cel putin 9 procente pana la inceputul anului viitor, in ciuda pachetului de stimuli economici in valaorea de aproape 800 miliarde, aprobat de Obama.

Fed-ul considera, de asemenea, ca economia se va contracta anul acesta cu 0,5 pana la 1,3 procente. Ultima oara cand economia americana a inregistrat o contractie de-a lungul unui intreg an calendaristic a fost in 1991, contractie de 0,2 procente. Daca estimarile actuale sunt corecte, economia americana va egala nivelul din 1982 cand a suferit o recesiune severa de 1,9 procente.

 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând

Sursa: Business24

#criza, #economie, #euro, #europa, #germania , #stiri Societe Generale

Adaugă comentariu