Bugetul Romaniei, pus in pericol de tintele nerealiste ale Guvernului

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 17:07

1217 citiri

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) atragea atentia vineri autoritatilor de la Bucuresti ca planurile fiscale restrictive ar putea sa fie amenintate de presiuni sociale si de asteptari nerealiste de crestere economica, relateaza Reuters. 

Bugetul de austeritate pentru 2009 al Romaniei a fost aprobat saptamana trecuta. Acesta prevede o tinta ambitioasa de deficit fiscal de 2% din produsul intern brut (PIB), comparativ cu 5% anul trecut, in cadrul unui efort intampinat pozitiv de banca centrala si de Fondul Monetar International (FMI).

Analistul Marko Mrsnik, al agentiei de rating, a spus ca Standard & Poor's nu este convinsa inca de faptul ca Bucurestiul isi poate indeplini obiectivele, la patru luni dupa ce a retrogradat Romania, scotand calificativul tarii din categoria cu recomandare de investitii.

"Problema este, in primul rand, ca bugetul se bazeaza pe premise macroeconomice care par excesiv de optimiste si, in al doilea rand, care se vor dovedi dificil de implementat", a declarat Mrsnik, in cadrul unui interviu acordat Reuters.

"Puterea coalitiei de guvernare ar putea fi testata pe masura ce planurile fiscale restrictive ar putea sa se confrunte cu presiuni din cauza cererilor populare de cheltuieli crescute, pentru a contrabalansa efectele problemelor economice continue", a adaugat analistul agentiei de rating.

S&P a coborat in octombrie ratingul pentru credite in valuta al Romaniei, cu o treapta, la 'BB+', cu perspectiva 'negativa', ca urmare a lipsei unei reactii fiscale la deficitul extern amplu, care a accentuat vulnerabilitatea economiei in contextul crizei mondiale de lichiditati.

Mrsnik a confirmat acest rating si perspectiva asociata. Alegerile prezidentiale din acest an reprezinta un alt risc pentru inasprirea fiscala, a mai spus analistul agentiei de rating, adaugand ca este sceptic in ceea ce priveste proiectiile bugetare referitoare la o crestere economica de 2,5%.

Marko Mrsnik estimeaza ca economia se va comprima cu 0,85 anul acesta, comparativ cu nivelul anticipat anterior de crestere cu 0,8%, mai ales ca urmare a inrautatirii situatiei din mediul extern.

Analistul considera ca deficitul bugetar se va adanci la 6,2% din produsul intern brut (PIB) in 2009, iar inflatia se va cifra la 5,3%, peste nivelul oficial tintit de 2,5-4,5%.

Un acord cu Fondul Monetar International (FMI) ar semnala ca guvernul este dispus sa aplice politicile corecte pentru a stabiliza economia, dar restrictiile fiscale ce vor impuse prin acord ar putea slabi coalitia la putere, dupa ce vor starni tensiuni sociale, a spus Mrsnik.

"Orice intelegere de acest tip are atasate unele cerinte, iar coalitia ar putea fi testata, in conditiile in care guvernul s-ar confrunta cu presiune semnificativa pentru unele cheltuieli bugetare suplimentare, mai ales in zona transferurilor sociale", a spus el.

Mrsnik nu a exclus posibilitatea unei rupturi in coalitia presedintelui Traian Basescu si partenerii social-democrati, din cauza constrangerilor impuse de acordul cu FMI.

Romania si Letonia sunt singurii membri ai Uniunii Europene (UE) care au un rating sub "investment grade". Totodata, este de asteptat ca Romania sa urmeze exemplul statelor baltice si sa caute un sprijin financiar de la institutiile financiare internationale, printre care si FMI.

Mrsnika sustine, pe de alta parte, ca Romania are mai multe sanse sa adere la zona euro dupa 2015, in conditiile in care tinta de aderare este 2014, mai arata Reuters. 

 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”

Sursa: Business24

#buget, #crestere, #economica, #pib, #rating, #romania , #stiri Standard Poor s

Adaugă comentariu