Ratingurile acordate Georgiei ar putea fi afectate de conflictul cu Rusia

Marti, 19 August 2008, ora 17:29

1333 citiri

Pierderile economice suferite de Georgia in timpul conflictului militar cu Rusia ar putea afecta ratingurile acordate creditelor, au anuntat separat agentiile de evaluare Standard & Poor's (S&P) si Fitch, citate de Reuters. Potrivit agentiei Fitch, conflictul va avea costuri economice semnificative pentru Georgia si va supune statul riscului unei alte scaderi a ratingului, in timp ce S&P a avertizat ca va reduce ratingul "B" acordat anterior Georgiei daca Rusia va reduce fluxurile comerciale si investitiile.


"S-a inregistrat o scadere a rezervelor valutare si a depozitelor bancare de la inceputul conflictului, desi retragerile de depozite au inregistrat o incetinire la sfarsitul saptamanii trecute. Dar este inca prea devreme pentru a estima daunele produse de impactul conflictului asupra aconomiei reale, iar riscul unui conflict militar si politic inca exista", a declarat Edward Parker, presedintele departamentului responsabil pentru statele emergente din cadrul Fitch.


Fitch a coborat ratingul pe termen lung pentru moneda locala si straina de la "BB-" la "B+", pe 8 august, cand Rusia a lansat un contraatac asupra teritoriului georgian pentru a pune capat la ceea ce numeau "genocidul" declansat de Georgia asupra regiunii separatiste Osetia de Sud.


"Impactul conflictului asupra economiei va fi un element cheie al actiunilor viitoare de evaluare", a raportat Fitch.


Agentia de evaluare a declarat ca deficitul de cont curent al Georgiei, aproximativ 20% din produsul intern brut al anului trecut, este o alta sursa de ingrijorari. Astfel, prima de risc a tarii continua sa se mareasca, ceea ce va afecta capacitatea de a atrage investitii straine directe.


"Fortele rusesti inca detin controlul oraselor principale din Georgia si a zonelor din afara regiunii separatiste si influenteaza economia georgiana", a declarat analistul Trevor Cullinan, analist de credite in cadrul agentiei S&P.


S&P a anuntat ca neputinta guvernului georgian de a estima si repara avariile infrastructurii, precum si incertitudinile privin tranportul de bunuri prin zonele inca afectate de ostilitati vor afecta increderea investitorilor, punand piedici in calea refacerii economice a tarii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului

Sursa: Business24

Adaugă comentariu