Un fond britanic de investitii nu crede in finalitatea negocierilor intre OMV si MOL

Vineri, 28 Septembrie 2007, ora 10:48

883 citiri

Incercarea OMV de a achizitiona compania petroliera ungara MOL Nyrt nu poate avea o finalitate certa, considera fondul britanic de investitii Lehman Brothers.

Principala dificultate cu care este confruntat grupul austriac este necesitatea de a-si asigura cooperarea managementului companiei MOL, privind eliminarea restictiilor legate de nivelul maxim al drepturilor de vot ce poate fi detinut de un actionar unic.
Crearea unui grup unificat OMV-MOL poate fi un proces de lunga durata, iar succesul nu poate fi garantat, afirma analistii Lehman Brothers.

Agentia de rating Standard & Poor's a oferit actiunilor MOL ratingul BBB-, reflectand pozitia buna a companiei in piata de rafinare a Europei Centrale si de Est, nivelul ridicat si "sustinut" al profitabilitatii, precum si portofoliul sau de active, de o calitate destul de buna.

In ceea ce priveste aspectele negative, profilul financiar al MOL a aprimit doar calificativul "mediu" din cauza datoriilor mari generate de recentele operatiuni de rascumparare a actiunilor proprii.

Grupul austriac OMV a anuntat marti ca este pregatit sa faca o oferta de 32.000 forinti (180,5 dolari) pe actiune companiei petroliere ungare MOL, care a precizat in repetare randuri ca nu agreeaza o fuziune cu firma austriaca.

OMV este implicat intr-o lupta cu grupul ungar inca de cand a anuntat in iunie ca si-a dublat participatia detinuta din MOL, pana la 18,6%.

OMV a contactat grupul MOL in luna iunie cu o oferta de fuziune, la scurt timp dupa ce a majorat de la 8,6% pana la 18,6% participatia detinuta la compania ungara, a carei capitalizare de piata se ridica la 15 miliarde dolari.

OMV a precizat ca aceasta oferta a fost una amicala, insa guvernul ungar a considerat acesta operatiune drept una cu caracter ostil, scopul adevarat fiind o preluare.

MOL a semnat un acord cu grupul ceh CEZ prin care acesta din urma va prelua o participatie de 10% din MOL, miscare menita a pune obstacole in calea companiei austriece.

Mol s-a privatizat in totalitate in 2006 si are o cifra de afaceri de 11,8 miliarde euro anual, fiind cea mai mare companie independenta din Europa Centrala.


<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american

Sursa: Business24

Adaugă comentariu