Baconschi: Intelegem, dar nu aprobam decizia Spaniei de a restrictiona accesul romanilor

Joi, 11 August 2011, ora 13:52

1117 citiri

Decizia Spaniei de a restrictiona accesul romanilor pe piata muncii poate fi inteleasa de uatoritatile romane, chiar daca nu este si aprobata, a precizat ministru de externe Teodor Baconschi, informeaza NewsIn.

Intrebat despre decizia unor tari membre UE de a restrictiona accesul muncitorilor romani pe piata muncii, ministrul de externe, Teodor Baconschi, a explicat ca perioada de tranzitie, conform Tratatului de aderare, se incheie oricum in 2014.

Intre timp, accesul pe piata muncii a statelor membre este fie complet liberalizat, fie partial restrans. Acum, pornind de la situatia interna a fiecarui stat, putem intelege, chiar daca nu aprobam, decizia de a restrange poate si mai mult aceasta arie de profesiuni unde mana de lucru din alte state membre este admisa", a aratat ministrul de externe.

In contextul in care Spania a invocat pentru prima oara clauza de salvgardare din Tratatul de aderare a Romaniei la UE privitoare la piata muncii si a reintrodus restrictii pentru romani, ministrul Teodor Baconschi a tinut sa spuna ca apreciaza transparenta autoritatilor spaniole. "Ne-au anuntat, nu au luat decizia pe ascuns, brusc", a spus seful diplomatiei, care a reamintit ca decizia Madridului este o masura temporara, care nu-i afecteaza pe muncitorii romani deja prezenti in Spania.

Seful diplomatiei a promis ca guvernele roman si spaniol "vor conlucra pentru a minimiza impactul acestei decizii" si a mentionat ca se va deschide un call center pentru muncitorii romani din Spania, care vor fi astfel informati corect asupra a ce se poate si ce nu.

"Daca situatia economica a Spaniei se va ameliora, daca rata somajului situata foarte sus - la 20%, se va diminua, exista vointa politica de ambele parti pentru a reintroduce un regim mai flexibil", a asigurat ministrul de externe in interviul pentru NewsIn. "Dar tinem ca implementarea acestei hotarari sa respecte intocmai toate procedurile europene", a adaugat Teodor Baconschi.

Comisia Europeana a aprobat joi cererea Spaniei de a restrictiona piata fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbari grave pe piata fortei de munca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Business24

#acces romani spania, #piata muncii spania, #restrictie acces romani spania, #piata muncii, #teodor baconschi , #stiri Teodor Baconschi

Adaugă comentariu