Basescu: Respingem energic incercarea de infiintare a autoritatii unice de supraveghere bancara in UE

Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 10:49

1182 citiri

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania respinge propunerea de infiintare a unei autoritati unice de supraveghere a sistemului bancar din statele UE, precizand ca tara noastra nu are nevoie de un tutore."Romania va respinge energic orice incercare de creare a unui sistem de autoritate unica de supraveghere a sistemului bancar. Constitutia si legislatia Romaniei fac din BNR structura responsabila de gestionarea sistemului bancar national. Nu avem nevoie de un tutore", a declarat miercuri presedintele Traian Basescu, la plecarea spre Bruxelles, unde va participa la lucrarile Consiliului European.


Seful statului a apreciat ca agenda reuniunii va fi dominata, de altfel, de problematica financiara si economica. In acest sens, Romania doreste sa se puna accentul pe reformele structurale pentru a asigura cresterea economica la nivelul UE si va inista pentru transparenta la nivelul institutiilor financiar-bancare, sustinand gasirea "unei formule pentru interzicerea produselor bancare toxice", a precizat Basescu.


Seful statului a apreciat, totodata, ca "se pot injecta bani publici in sistemul bancar", dar acest lucru "nu inseamna ca sunt create conditiile de crestere economica". Basescu a adaugat ca o crestere economica trebuie bazata pe restructurare si, de asemenea, este nevoie de o analiza a ceea ce inseamna "o nationalizare a bancilor intr-un sistem comercial si legal". Presedintele a precizat ca Romania are experienta bancilor de stat a caror performante "sunt extrem de scazute"


Referindu-se la un alt punct de pe agenda Consiliului European, Tratatul de la Lisabona, Basescu a spus ca pozitia Romaniei este ca nu poate fi redus numarul de comisari europeni.


Presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu participa miercuri si joi la lucrarile Consiliului European.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”

Sursa: Business24

Adaugă comentariu