Licitatie suplimentara pentru transportul de gaze prin conducta Romania-Ungaria, dupa ce ofertantii au inceput sa se retraga

Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 14:47

3252 citiri

Foto: CC0 Creative Commons

Transgaz si omologul sau din Ungaria vor organiza, in perioada 5 - 25 februarie 2019, o licitatie suplimentara pentru rezervarea de capacitate (open season) pe conducta care va transporta gaze din Romania in Ungaria, dupa ce unii ofertanti care au castigat in etapa initiala s-au retras, informeaza un comunicat al transportatorului de gaze, postat pe site-ul companiei.

"In cadrul Procedurii de Sezon Deschis Angajant RO-HU s-a oferit capacitatea de transport de 4,4 miliarde mc, rezultatul pozitiv al alocarii de capacitate fiind determinant in construirea si asigurarea unei capacitati de transport suplimentare celei asigurate de construirea proiectului BRUA faza I (1,75 mld mc/an) . Mentionam faptul ca fondurile europene si contractele de imprumut sunt incheiate pentru finantarea proiectului BRUA faza I, care asigura o capacitate de transport in punctul de interconectare RO-HU de 1,75 mld mc/an, capacitate pentru care Transgaz s-a angajat sa o asigure fata de Uniunea Europeana", se arata in comunicat.

In conformitate cu prevederile Manualului Procedurii de Sezon Deschis Angajant RO-HU, in cazul in care unul sau mai multi ofertanti desemnati castigatori dupa prima perioada de depunere a ofertelor isi exercita dreptul de retragere pana la 14 decembrie 2018, in perioada 7-21 ianuarie 2019 operatorii de transport vor efectua un nou test economic cu luarea in considerare a contractelor ofertantilor care nu si-au exercitat dreptul de retragere.

"Subliniem faptul ca in perioada 7-21.01.2019 au fost efectuate calcule privind testul economic III si nu a fost derulata o runda suplimentara de rezervare de capacitate, in cadrul manualului procedurii de Sezon Deschis angajant fiind prevazuta posibilitatea depunerii de cereri de capacitate suplimentara in perioada 05.02.2019 - 25.02.2019, in cazul inregistrarii unui test economic negativ", mai spun reprezentantii Transgaz.

Avand in vedere faptul ca rezultatul testului economic III este negativ, in conformitate cu prevederile Manualului Procedurii de Sezon Deschis Angajant RO-HU, operatorii de transport si de sistem vor da posibilitatea ofertantilor sa depuna cereri de rezervare de capacitate suplimentara in perioada 5 - 25 februarie 2019.

In aceasta etapa vor putea transmite cereri de rezervare de capacitate ofertantii care au transmis cereri valide in prima perioada de depunere a ofertelor, cu exceptia celor care si-au exercitat dreptul de retragere pana la data de 14 decembrie 2018.

Acest subiect a fost dezbatut in spatiul public in urma cu un an, cand au aparut informatii potrivit carora mai multe companii din Ungaria au rezervat toata capacitatea de export al gazelor din Romania spre Ungaria.

In februarie 2018, directorul general al OMV Petrom de la acea data, Mariana Gheorghe, declara ca Petrom ar fi vrut sa rezerve capacitate de export pe aceasta conducta, insa a pierdut licitatia.

"A fost o licitatie pentru dreptul de a transporta pe relatia Arad-Szeged, la care au fost mai multe firme participante. Capacitatea totala a fost de 4 miliarde de metri cubi pe relatia de export. Am participat si noi, dar nu am castigat. Nu este public cine a castigat, am citit si noi stirile ca sunt trei firme din Ungaria", a afirmat Mariana Gheorghe.

Faza I a proiectului BRUA, de care aminteste Transgaz in comunicat, necesita o investitie totala de 478,6 milioane de euro, iar termenul estimat de punere in functiune si incepere operare este decembrie 2019.

Acest proiect a primit o finantare din partea Comisiei Europene de 179,3 milioane de euro.

In luna noiembrie a anului trecut, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, declara ca BRUA nu va avea nicio legatura cu gazele din Marea Neagra, ci va transporta resursele din zona caspica, Iran, Irak si Kurdistan, care vor veni in Europa prin TAP (Trans Adriatic Pipeline) si, mai departe, prin coridorul vertical Grecia-Bulgaria-Romania.

"La finalizarea BRUA, faza I, nu are nicio legatura cu gazele din Marea Neagra, se va crea a treia capacitate a unor volume de transport pe reverse flow (in ambele sensuri - n.r.) de 1,5 miliarde de metri cubi cu Bulgaria si 1,75 miliarde de metri cubi cu Ungaria", a sustinut oficialul Transgaz.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private:"Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO

Sursa: Agerpres

#Tranzgaz export gaze Ungaria, #export gaze Ungaria , #stiri Transgaz

Adaugă comentariu