UniCredit: Economia Romaniei va creste cu 0,6% in 2009, deficitul bugetar se va adanci la 5% din PIB

Joi, 12 Februarie 2009, ora 12:45

1774 citiri

Cresterea economica a Romaniei va incetini in mod abrupt in acest an, pana la 0,6% de la 8% in 2008, iar deficitul bugetar se va adanci la 5% din produsul intern brut (PIB) de la 4,8% in 2008, considera analistii UniCredit Group, potrivit unui raport macroeconomic publicat astazi.

Guvernul actual si-a propus pentru acest an un deficit al bugetului general consolidat de 2% din PIB si o crestere economica de 2,5%.

Anul trecut, Romania a inregistrat un deficit bugetar de 4,8% din PIB calculat dupa standarde romanesti, insa acesta a ajuns la 5,2% dupa standarde europene. in 2008, PIB-ul Romaniei a depasit 513 miliarde lei, potrivit datelor anuntate marti de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"Cresterea economica este prevazuta sa scada rapid in 2009, ca urmare a diminuarii fluxurilor de capital din intreaga lumea. Ca efect pozitiv se remarca, insa, reducerea semnificativa a deficitului de cont curent si o imbunatatire a evolutiei inflatiei. Politica fiscala si scaderea ratingurilor de credit suveran raman factori de risc si vor avea o influenta decisiva asupra cursului de schimb", se arata in raportul UniCredit Group.

Analistii UniCredit arata ca primele semne ale incetinirii economice s-au resimtit din ultimul trimestru al anului trecut, cand a devenit mai evidenta vulnerabilitatea economiei romanesti la efectele crizei internationale, astfel ca "dupa o crestere robusta de 8,9% in primele trei trimestre, se estimeaza o crestere economica de 8% pentru intregul an".

"Niste masuri politice adecvate, care sa garanteze finantarea economiei reale, ar ajuta la atenuarea comprimarii economice", se arata in raport.

Economistii UniCredit mai prognozeaza o crestere a ratei somajului in acest an cu 2 puncte procentuale, pana la un nivel de 6%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Citește și:
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”

Sursa: Business24

#economie, #deficit bugetar, #rata somajului, #crestere economica, #politica fiscala , #stiri Unicredit Group

Adaugă comentariu