Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Arta > Stiri Arta
A   A   A

Proiectul de conservare a unei biserici din lemn din România a obținut trei premii la un concurs european. Lăcașul de cult, construit în secolul XVIII

Proiectul de conservare a unei biserici din lemn din România a obținut trei premii la un concurs european. Lăcașul de cult, construit în secolul XVIII
Biserica din lemn, construită între 1757 şi 1784, se găseşte în cimitirul din satul Urşi şi a fost restaurată cu atenţie de mai mulţi parteneri FOTO Pro Patrimonio
Proiectul de conservare a bisericii de lemn din satul Urşi (judeţul Vâlcea) a fost recompensat, joi seară, cu trei trofee la Premiile Europene pentru Patrimoniu/ Premiile Europa Nostra 2021, acordate la Veneţia.
„Biserica de lemn din satul Urşi a fost selectată de conducerea Europa Nostra, la recomandarea unui juriu independent de experţi, să primească unul dintre marile premii în valoare de 10.000 de euro.

A fost, de asemenea, selectată de publicul larg ca cel mai apreciat proiect de patrimoniu din Europa. Aproximativ 7.000 de cetăţeni din întreaga Europă au votat online pentru Premiul publicului prin intermediul site-ului Europa Nostra”, a transmis Fundaţia Pro Patrimonio într-un mesaj publicat online.

În a doua jumătate a lunii mai, Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat câştigătorii ediţiei 2021 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu/ Premiile Europa Nostra, premiul UE pentru patrimoniul cultural finanţat prin programul Europa Creativă.

În acest an, cea mai înaltă distincţie europeană în domeniul patrimoniului a mers către 24 de realizări exemplare din 18 ţări europene. Printre câştigătorii se află Biserica de lemn din satul Urşi, judeţul Vâlcea, proiect premiat la categoria „Conservare”.

Biserica din lemn, construită între 1757 şi 1784, se găseşte în cimitirul din satul Urşi şi a fost restaurată cu atenţie de mai mulţi parteneri, inclusiv de comunitatea locală. „Acesta este rezultatul unei conservări interdisciplinare exemplare al unei biserici din lemn pictate într-o localitate rurală. Făcută cu materiale din zonă, este de valoare şi frumuseţe extraordinare”, a spus juriul.

Câştigătorii premiilor au fost selectaţi de jurii independente compuse din experţi în domeniul patrimoniului din întreaga Europă, în urma evaluării candidaturilor depuse de organizaţii şi persoane fizice din 30 de ţări europene.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 şi, de atunci, sunt gestionate de Europa Nostra. Acest program de premii beneficiază de sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

Premiile evidenţiază şi diseminează excelenţa în domeniul patrimoniului şi cele mai bune practici, încurajează schimbul transfrontalier de cunoştinţe şi conectează părţile interesate de patrimoniu în cadrul unor reţele mai largi. Premiile aduc beneficii majore câş ...citeste mai departe despre "Proiectul de conservare a unei biserici din lemn din România a obținut trei premii la un concurs european. Lăcașul de cult, construit în secolul XVIII" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Vineri, 24 Septembrie 2021, ora 09:19

 Articol citit de 607 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor