Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Arta > Muzica
A   A   A

Ljubica Vranes, invitata in spectacolul Carmen de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Ljubica Vranes, invitata in spectacolul Carmen de pe scena Operei Nationale Bucuresti
Foto: Opera Nationala Bucuresti / Sebastian Bucur
Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 23 februarie 2020, ora 18:30, spectacolul "Carmen" de Georges Bizet, in regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.
Pentru aceasta reprezentatie publicul spectator o va putea urmari pe mezzosoprana Ljubica Vranes in rolul Carmen, in calitate de invitata pe scena Operei Nationale Bucuresti.

Opera "Carmen" reprezinta un caz rar in lumea teatrului muzical. Daca in ceea ce priveste alte lucrari parerile pot fi impartite, in legatura cu "Carmen", muzicologii si publicul, elita si spectatorii din balcon, specialistii si necunoascatorii sunt toti de acord: este o capodopera.

Mai important, aceasta creatie depaseste barierele nationale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai buna opera compusa vreodata in Franta, iar dupa introducerea ei in Rusia, Ceaikovski a prezis ca in zece ani va fi cea mai populara lucrare de opera din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o "una dintre cele mai originale capodopere din literatura de opera".

Intregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o lupta in arena, la finalul careia nu exista invingatori, ci numai invinsi, starea continua de conflict fiind intretinuta de prestatia interpretilor, indrumati de catre regizoarea Marina Emandi Tiron sa redea in forta emotiile personajelor.

Una dintre cele mai indragite creatii de opera din toate timpurile "Carmen" de Georges Bizet reprezinta astazi o provocare atat pentru regizori, cat si pentru coregrafii care pun in scena suita semnata Georges Bizet/ Rodion Scedrin.

Chiar si cele mai nonconformiste montari, care uneori aduc actiunea in contemporaneitate, nu pot ocoli atmosfera cu specific spaniol sugerata de muzica.
Sonoritatile de inspiratie folclorica folisite de compozitorul Georges Bizet impun la fiecare punere in scena prezenta unor elementa care situeaza actiunea la Sevilla, un oras plin de culoare, zgomot de castaniete si de pasi flamenco.

In acest spirit este construit si spectacolul de pe scena Operei Nationale Bucuresti, in tonuri calde, in care abunda nuante de galben, portocaliu si rosu.


(Montaj: Sebastian Bucur/Opera Nationala Bucuresti)


Biletele se gasesc pe tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni - duminica intre orele 10:00 - 13:00 si 14:00 - 19:00).

Partener de mobilitate: Kia
Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea
Parteneri: Casa de Flori, Artmark, Sansha
Partener de traditie: RFI Romania
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Ziarul Metropolis, Zile si Nopti, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei, Leviathan, Magazinul Verde
Facebook ShareTweet
 Luni, 17 Februarie 2020, ora 17:03
 Autor:  Comunicat de presa

 Articol citit de 1591 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor