Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Arta > Muzica
A   A   A

Mihnea Ignat, invitat la pupitrul dirijoral din Nunta lui Figaro, de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Mihnea Ignat, invitat la pupitrul dirijoral din Nunta lui Figaro, de pe scena Operei Nationale Bucuresti
Foto: Sebastian Bucur/Opera Nationala Bucuresti
Opera Nationala Bucuresti prezinta joi, 27 februarie 2020, incepand cu ora 18:30 spectacolul "Nunta lui Figaro" de Wolfgang Amadeus Mozart.
Regia poarta semnatura lui Alexander Radulescu, scenografia a fost realizata de catre Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Stefan Neagrau. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mihnea Ignat in calitate de invitat al primei scene lirice a tarii.

Opera "Nunta lui Figaro" a fost compusa in lunile martie si aprilie ale anului 1786. Ideea unei opere inspirata de piesa lui Pierre Beaumarchais, care crease scandal in Franta, a apartinut atat compozitorului cat si libretistului Lorenzo Da Ponte. Acesta a povestit intr-o scrisoare adresata unui prieten: "Nu ispravesc sa scriu cuvintele si Mozart le si concepe muzica".

"Nunta lui Figaro" este prima opera la care au colaborat Mozart cu libretistul Lorenzo Da Ponte. Cei doi au mai realizat impreuna operele "Don Giovanni" si "Cosi fan tutte".


(Video: Opera Nationala Bucuresti)

Mozart a fost cel care i-a adus lui Da Ponte o copie a piesei lui Beaumarchais, iar acesta a transpus-o intr-un libret in numai 6 saptamani, traducand textul in italiana, punandu-l in versuri si excluzand toate trimiterile politice.
Libretul a primit in final aprobarea Imparatului Joseph al II-lea, iar premiera a avut loc pe 1 Mai 1786 la Burghtheater Wien. In pofida succesului, s-au jucat doar 9 reprezentatii.

Acestea aveau o durata de 4 ore, iar publicul entuziasmat solicita deseori bis-uri care dublau acest timp. Se pare ca, Imparatul a emis o hotarare in legatura cu numarul de bis-uri ce puteau fi acordate in cadrul unei reprezentatii cu "Nunta lui Figaro".

In 1789 spectacolul a fost reluat, Mozart si Da Ponte au adus mici modificari muzicale, adaptand partitura pentru interpretarea rolului Susanna. Una dintre marile iubiri ale lui Mozart se spune ca a fost interpreta de la premiera a rolului Susanna din "Nunta lui Figaro", Nancy Storace.

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni - duminica intre orele 10:00 - 13:00 si 14:00 - 19:00).

Sponsor oficial: Enel Romania
Partener de mobilitate: Kia
Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea
Parteneri: Artmark, Sansha
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI Romania, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Ziarul Metropolis, Zile si Nopti, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei, Leviathan, Magazinul Verde, Ordinea Zilei
Facebook ShareTweet
 Joi, 27 Februarie 2020, ora 15:25

 Articol citit de 1874 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor