Cum a cumpărat o fundație maghiară finanțată de la Budapesta un ansamblu de trei monumente istorice din Transilvania

Miercuri, 20 Octombrie 2021, ora 22:10
874 citiri
Cum a cumpărat o fundație maghiară finanțată de la Budapesta un ansamblu de trei monumente istorice din Transilvania
Ruinele monumentelor de la Băcăinți. Foto: primariasibot.ro

Un scandal cu valențe interetnice este pe cale să izbucnească după ce o fundație maghiară finanțată de Guvernul Ungariei a achiziționat un ansamblu format din trei monumente istorice din Alba.

Este vorba despre Ansamblul ”Biserica de piatră”, Turnul ”Bisericii de piatră” și Pivniță din satul Băcăinți comuna Șibot. Cumpărătorul este fundația Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért, cu sediul în Ungaria, iar vânzător - Parohia Reformată Aba Iulia, în numele Parohiei Reformate Băcăinți.

Reprezentantul fundației maghiare este președintele UDMR Alba, Ladányi Árpád Csaba, de profesie avocat, fost subprefect de Alba și fost șef al Gărzii Financiare la nivel național. Contractul de vânzare-cumpărare între cele două părți a fost încheiat pe data de 20 mai 2021, iar valoarea tranzacției este de 6.500 de euro. Pe lângă ansamblul de monumente istorice, în tranzacție este inclus și terenul în suprafață de aproximativ 2.600 de metri pătrați.

Instituțiile publice au refuzat dreptul de preemțiune

Anterior, Direcția Județeană pentru Cultură Alba, Consiliul Județean Alba și Primăria Șibot au refuzat exercitarea dreptului de preempțiune, respectiv de cumpărare a ansamblului format din cele trei monumente istorice. Contractul de vânzare-cumpărare a fost autentificat de un notar de origine maghiară. Ulterior, pe data de 24 mai 2021 Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alba a respins cererea depusă de fundația maghiară având ca obiect întăbularea dreptului de proprietate. Acest lucru însemană că vânzarea nu s-a realizat în condiții legale.

Sărbătoarea organizată de noii proprietari ai monumentelor

Surse ziare.com susțin că terenul pe care se află monumentele nu este în proprietatea Parohiei Reformate, acesta fiind și motivul pentru care s-a respins întăbularea de către OCPI. Parohia s-ar fi folosit de o carte funciară veche de peste 130 de ani, când era proprietară a terenului. Ulterior, terenul a fost vândut, fiind în prezent în proprietatea unor persoane fizice.

Turnul fostei biserici de la Băcăinți. Foto: primariasibot.ro

Reprezentanții fundației maghiare nu au pierdut timpul și au organizat recent un eveniment public în apropierea monumentelor. S-a sărbătorit împlinirea a 542 de ani de la bătălia de pe Câmpul Pâinii, din 13 octombrie 1479. Câțiva participanți erau îmrăcați ...citeste mai departe despre "Cum a cumpărat o fundație maghiară finanțată de la Budapesta un ansamblu de trei monumente istorice din Transilvania" pe Ziare.com