Povestea lui Don Quijote, transpusa in balet si transmisa in cadrul Seri de Opera Online

Miercuri, 06 Mai 2020, ora 15:01
1468 citiri
Povestea lui Don Quijote, transpusa in balet si transmisa in cadrul Seri de Opera Online

Opera Nationala Bucuresti prezinta iubitorilor baletului spectacolul "Don Quijote" de Ludwig Minkus, regia si adaptarea coregrafica Jaroslav Slavicky, in cadrul programului Seri de Opera Online. Evenimentul va avea loc maine, 7 mai 2020, incepand cu ora 18:30 pe pagina de Facebook a Operei Nationale Bucuresti si in link-ul www.operanb.ro/operaonline.

Mai multe versiuni ale baletului "Don Quijote" au fost create in intreaga lume. Despre coregrafia ce poarta numele lui Jaroslav Slavicky, artistul insusi a declarat:

"Coregrafia spectacolului se bazeaza pe versiunea Petipa-Gorski, cea mai buna versiune din toate timpurile, deoarece conceptia lor si celebrele scene de dans au facut ca acest balet sa reziste in teatrele din toata lumea de mai bine de 150 de ani.

Desigur, am ajustat, am scurtat sau am suprimat anumite fragmente pentru ca spectacolul sa aiba continuitatea dorita, sa aiba viteza si ritm. Mi-am dorit o expunere a actiunii clara si logica, iar regizoral am urmarit un joc convingator, ca si o descriere colorata a personajelor."

https://youtu.be/6iEKPtXCxVM

(Trailer Don Quijote - Opera Nationala Bucuresti)

Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate in interpretarea unei distributii de exceptie inseamna impreuna reprezentatia de pe scena Operei Nationale Bucuresti.

La Opera Nationala Bucuresti, baletul "Don Quijote" cunoaste prima varianta in 1970, in coregrafia lui Vasile Marcu si scenografia Ofeliei Tutoveanu Draganescu. In anul 2000, Mihai Babuska ofera, in spiritul liniei clasice, o noua adaptare coregrafica a baletului "Don Quijote", in scenografia Adrianei Urmuzescu.

Din echipa de realizatori a actualei montari de la Opera Nationala Bucuresti fac parte Katerina Slavicka -Elslegrova - asistent coregrafie, scenografia a fost creata de Josef Jelinek, Andreia Martinescu este asistent de scenografie.

Sponsor oficial: Enel Romania

Partener de mobilitate: Kia

Sponsori: Banca Comerciala Romana, Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Artmark, Sansha

Parteneri media: TVR, Europa FM, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI Romania, Romantic FM, Radio Seven, Romania TV, Zile si Nopti, Agerpres, Ziare.com, Business24, Ziarul Metropolis, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei

#Opera Nationala Romana, #Don Quijote opera online , #Muzica