Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Arta > Muzica
A   A   A

Turandot, testamentul muzical al lui Puccini, transmis in cadrul Seri de Opera Online

Turandot, testamentul muzical al lui Puccini, transmis in cadrul Seri de Opera Online
Opera Nationala Bucuresti prezinta iubitorilor genului liric spectacolul "Turandot" de Giacomo Puccini, in regia, decorul, costumele si luminile lui Mario de Carlo, in cadrul programului Seri de Opera Online.
Evenimentul va avea loc astazi, 11 mai 2020, incepand cu ora 18:30, pe pagina de Facebook a Operei Nationale Bucuresti si in link-ul www.operanb.ro/operaonline.

"Turandot" este o opera in trei acte compusa de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Adami si Renato Simoni, dupa o piesa de Friedrich Schiller, bazata pe un basm persan inclus in colectia lui Carlo Gozzi "1001 de zile" (secolul al XVIII-lea). Partitura, pe care Puccini a lasat-o neterminata, a fost finalizata de Franco Alfano.

Premiera mondiala a avut loc in data de 25 aprilie 1926 la Teatro alla Scala din Milano, sub bagheta lui Arturo Toscanini. In timpul concertului inaugural, dirijorul a intrerupt discursul muzical in locul unde se oprise Puccini si a spus:"in acest moment, maestrul a pus jos pana". Dupa o tacere deplina a salii, de la balcon s-a auzit: "Viva Puccini!", urmat de ovatiile publicului.


https://www.youtube.com/watch?v=YYLXW-7lijg
(Trailer Turandot - Opera Nationala Bucuresti)


Tema exotica din "Turandot" nu constituie pentru Puccini decat pretextul de a-si exprima gandurile pe un plan oarecum mai filosofic si mai general, dar cu vechea dependenta de faptele vietii reale.

Materia prima e textul, libretul de opera, fara de care se simte inutil, fara rost intre oameni. "O, daca i-ar sosi actul mult asteptat din Turandot, aceasta prinicipesa cruda si haina, mi-ati reda astfel linistea si increderea pierdute, iar praful nu s-ar mai asterne pe claviatura pianului, atat l-as canoni, in timp ce biroul s-ar umple de bravele coli cu o mie de portative", isi incheie el scrisoarea catre Adamino.

Libretistilor le-a cerut sa dea o forma moderna si interesanta subiectului. "Daca reusiti, veti vedea ce lucru original si tulburator va iesi din stradania voastra". Giacomo Puccini si-a dorit sa redea in "Turandot" tot ce au suferit, tot ce au iubit, au visat si au urat oamenii vremii lui.

Opera lui Puccini a devenit de-a lungul timpului cunoscuta in intreaga lume pentru "Nessun dorma", aria celebra din actul final interpretata de cele mai grele nume de tenori din toate timpurile.

Sponsor oficial: Enel Romania

Partener de mobilitate: Kia

Sponsori: Banca Comerciala Romana, Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Artmark, Sansha

Parteneri media: TVR, Europa FM, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI Romania, Romantic FM, Radio Seven, Romania TV, Zile si Nopti, Agerpres, Ziare.com, Business24, Ziarul Metropolis, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei
Facebook ShareTweet
 Luni, 11 Mai 2020, ora 12:27
 Autor:  Comunicat de presa

 Articol citit de 1503 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor