ASF: Tarifele RCA practicate de asiguratori vor fi calculate pentru acoperirea tuturor obligatiilor

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 14:55
2575 citiri
ASF: Tarifele RCA practicate de asiguratori vor fi calculate pentru acoperirea tuturor obligatiilor
Foto: accvonline.com

Asiguratorii care incheie polite RCA au obligatia sa practice aceeasi prima de asigurare indiferent de canalul de distributie utilizat, al carei cuantum va acoperi toate obligatiile ce decurg din incheierea contractului, iar eventualele pierderi nu vor fi acoperite din alte forme de asigurare.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a adoptat un set de masuri prudentiale cu impact direct asupra intaririi soliditatii industriei asigurarilor, predictibilitatii tarifelor RCA si a protectiei consumatorilor de servicii financiare non-bancare. Setul de masuri se refera la modificarea normelor RCA, imbunatatirea procedurii de solutionare a petitiilor din sectorul asigurari si ajustarea, in scop prudential, a cerintelor minime referitoare la calitatea activelor admise sa acopere rezervele tehnice brute ale asiguratorilor", a declarat prim-vicepresedintele ASF, Cornel Coca-Constantinescu, transmis de Mediafax.

In privinta proiectului de norma privind RCA, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015, modificarile au impact asupra activitatii de subscriere a politelor RCA si asupra activitatii de constatare si lichidare a daunelor.

Reprezentantul ASF a spus ca, pentru o mai buna transparenta a procesului de vanzare a politelor catre asigurati, au fost stabilite in sarcina asiguratorilor obligatii privind modul de ofertare a politelor RCA, indiferent de canalul de distributie (direct sau prin intermediar).

Astfel, asiguratorii autorizati sa incheie polite RCA/intemediarii in asigurari nu pot oferta, promova si comercializa contracte RCA la alte prime de asigurare decat cele rezultate din aplicarea tarifelor de prima notificate ASF.

"De asemeneea, asiguratorii RCA au obligatia de a practica aceeasi prima de asigurare indiferent de canalul de distributie utilizat. In plus, este interzisa asiguratorilor RCA/intemediarilor in asigurari acordarea oricaror avantaje colaterale asiguratilor la incheierea unei polite de asigurare RCA", a spus Coca-Constantinescu.

O alta prevedere a normei spune ca oferta asiguratorului trebuie sa fie valabila pentru o perioada de minimum 3 zile si sa contina in mod obligatoriu urmatoarele informatii: prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achizitie directa si data pana la care oferta este valabila.

Oferta RCA trebuie sa contina criteriile specifice clientului care sunt utilizate pentru determinarea primei de asigurare, inclusiv raspunsurile oferite de catre potentialul asigurat (spre exemplu: varsta, domiciliu, marca vehicul etc.).

"Asiguratorilor li se va interzice sa modifice tarifele de prima mai devreme de 12 luni de la ultima modificare, notificata catre ASF", a spus prim-vicepresedintele ASF.

Acoperirea obligatiilor, prin lege

El a adaugat ca asiguratorii RCA sunt obligati sa utilizeze tarife de prima astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA.

"Prevederea nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare", a spus Coca-Constantinescu.

Viitoarea norma RCA prevede limitarea reducerilor comerciale ce pot fi acordate de catre asiguratori in baza tarifului de prima si impune mentionarea pe polita de asigurare a comisionului de intermediere sau a cheltuielii medii de achizitie directa, acestea fiind incluse in prima de asigurare totala.

"Asiguratorii vor avea obligatia sa efectueze analize trimestriale privind nivelul cheltuielilor de achizitie inregistrate si sa adopte masurile care se impun pentru a asigura concordanta politicilor de achizitie cu obligatiile asumate prin politele incheiate. ASF isi rezerva dreptul ca, pe baza analizei indicatorilor raportati, in scopul protejarii asiguratilor/pagubitilor, sa intervina prin limitarea comisionului de intermediere", a spus Coca-Constantinescu.

Varianta initiala a proiectului de norma RCA, publicata la finele lunii iulie, prevedea ca nivelul maxim al comisionului acordat de asiguratori pentru contractarea asigurarii RCA sa nu depaseasca 10% din valoarea primelor de asigurare incasate.

In prezent, potrivit datelor ASF, comisionul mediu la RCA este de 18%.

"Intermediarii vor avea obligatia de a incasa prima de asigurare pentru RCA direct in contul asiguratorului, iar in cazul platilor in numerar sa vireze integral in contul societatii de asigurare prima incasata aferenta politelor RCA in cel mult 5 zile lucratoare de la data incasarii", a spus Coca-Constantinescu.

Varianta initiala a proiectului de norma spunea ca asiguratorii RCA vor avea obligatia sa prevada in orice contract de intermediere obligatia intermediarului de a incasa prima de asigurare aferenta politelor RCA integral in contul asiguratorului, sau in cazul platilor in numerar, de a vira prima de asigurare incasata integral in contul asiguratorului, cel tarziu in ziua urmatoare datei incasarii.

Intrebat daca pretul mediu al RCA va creste dupa intrarea in vigoare a normei de la 1 ianuarie, reprezentantul ASF e evitat sa dea un raspuns ferm, dar a afirmat ca, de la inceputul acestui an, tarifele RCA din piata au cunoscut majorari, cum ar fi cazul Astra, unde avansul pretului a fost de 50%.

Coca-Constantinescu a spus ca noua norma RCA prevede posibilitatea externalizarii activitatii de constatare si lichidare a daunelor RCA.

De asemenea, in cazul daunelor totale, stabilirea valorii reale a vehiculului se va realiza pe baza sistemelor de specialitate, eliminandu-se grila de uzura.

Totodata, in stabilirea cuantumului despagubirilor, norma stabileste limitarea acoperirii politelor RCA la nivelul preturilor practicate de reprezentantele auto din Romania.

"Norma stabileste termene si obligatii privind constatarea daunelor (spre exemplu efectuarea reconstatarilor in termen de maximum 3 zile de la solicitare)", a spus reprezentantul ASF.

Mai multa transparenta

In privinta normei privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si brokerilor in asigurari, ASF a obligat societatile de asigurare sa publice lunar, pe site-ul propriu, informatiile pentru toate petitiile inregistrate indiferent de provenienta acestora (atat direct la societatea de asigurare, cat si petitiile inregistrate la ASF).

Datele vor actualizate in primele 7 zile ale fiecarei luni. Trimestrial, brokerii de asigurare trebuie sa raporteze la ASF situatia petitiilor inregistrate.

De asemenea, ASF a definit clar notiunile de "petent", "imputernicit legal" si "petitie", pentru a stabili persoanele indreptatite sa depuna petitii referitoare la activitatea asiguratorilor si brokerilor de asigurare.

"In plus, norma detaliaza modul de inregistrare a petitiilor in registrul electronic unic, in conditii de securitate. Modificarea a rezultat ca urmare a controalelor efectuate de catre ASF la societati, care au relevat un mod neunitar de inregistrare a petitiilor", a spus Coca-Constantinescu, care a adaugat ca scopul acestor modificari este solutionarea mai rapida si eficienta a petitiilor asiguratilor/pagubitilor referitoare la societatile/brokerii de asigurare.

In privinta modificarilor privind activele admise sa acopere rezervele tehnice brute ale asiguratorilor, reprezentantul ASF a spus ca autoritatea doreste sa determine asiguratorii sa reduca ponderea activelor nelichide din portofolii in vederea cresterii capacitatii lor de a-si onora obligatiile asumate prin contractele de asigurare.

"Modificarea este de natura prodentiala, iar asiguratorii trebuie sa se conformeze noilor cerinte incepand cu al patrulea trimestru al exercitiului financiar 2014", a afirmat reprezentantul institutiei.

Printre modificarile normei se numara eliminarea anumitor tipuri de active admise (spre exemplu terenuri agricole si extravilane) si ajustarea/introducerea unor limite de reprezentare a rezervelor tehnice pentru trei tipuri de active.

"De asemenea, se va reduce de la 40% la 20% ponderea admisa a terenurilor si constructiilor in acoperirea rezervelor tehnice brute ale asiguratorilor. In plus, 90% din rezervele tehnice brute vor reprezenta depozite si disponibilitati la institutii de credit, dar nu mai mult de 20% din rezerve intr-o singura institutie de credit", a spus reprezentantul ASF.

#tarife rca, #RCA asiguratori , #RCA