Criterii pentru alegerea unei autoutilitare

Miercuri, 02 Iunie 2021, ora 17:48
582 citiri
Criterii pentru alegerea unei autoutilitare
masina FOTO: unsplash.com

Autoutilitarele sau vehiculele comerciale, cum mai sunt denumite, sunt vitale pentru functionarea si dezvoltarea oricarei afaceri, indiferent de dimensiuni sau de domeniul in care activeaza. Fie ca sunt necesare pentru transportul personalului si al sculelor, transportul materialelor sau pentru livrarea diferitelor bunuri, autoutilitarele reprezinta cele mai utilizate instrumente de lucru in orice companie.

Care sunt, insa, criteriile de alegere a unui astfel de automobil? Gasesti lamuriri in randurile de mai jos.

Fiabilitatea

Este cel mai important criteriu in alegerea unei autoutilitare. O astfel de masina pe care nu o poti utiliza inseamna atat costuri legate de reparatii, cat mai ales cheltuieli suplimentare pentru operatiunile pe care acesta trebuie sa le realizeze. In plus, pe perioada cat autoutilitara este indisponibila, costurile de asigurare, taxa de drum sau rata de leasing nu se suspenda, deci masina genereaza oricum costuri.

Intervine astfele necesitatea alegerii unui model de incredere, precum a unei autoutilitare Mercedes, de exemplu. Este optiunea unui intreprinzator care pune pe primul plan bunul mers al afacerii si avantajul pe care il ofera o fiabilitate recunoscuta de zeci de ani de catre utilizatorii. Costul ceva mai mare de achizitie fata de restul modelelor este amortizat de costurile de intretinere reduse, dar mai ales de perioadele lungi de utilizare intensiva si de disponibilitatea permanenta a masinii.

Costurile de intretinere si rulare

Un al doilea criteriu ca importanta in alegerea unui vehicul comercial este reprezentat de costurile de intretinere. Este important si consumul de combustibil, insa costurile cu mentenanta - obligatorie pentru o functionare indelungata - pot fi un impediment sau un criteriu favorabil in formularea optiunii.

Unele autoutilitare se remarca printr-un consum scazut de combustibil, dar pentru aceasta performanta utilizeaza tehnologii care necesita costuri de intretinere mai ridicate. Prin urmare, in alegerea unei utilitare trebuie sa fie evaluat cat mai precis acest cumul de costuri.

Capacitatea de transport si dimensiunile

Alegerea unui vehicul utilitar este circumscrisa tipului de afacere si bunurilor pe care acesta trebuie sa le transporte. O autoutilitara de dimensiuni mari ofera capacitate de transport pe masura, dar si costurile legate de consumul de combustibil sau intretinere sunt considerabil mai mari decat in cazul unei autoutilitare mici sau medii. De asemenea, trebuie sa fie luat in considerare si faptul ca, in anumite zone din aglomerarile urbane, accesul vehiculelor comerciale este restrictionat sau interzis in functie de tonaj. Acest lucru inseamna ca parcarea sau stationarea pot fi provocari la limita imposibilului pentru conducatorii auto.

Capacitatea motorului

Un vehicul comercial trebuie sa fie suficient de puternic pentru a transporta eficient, insa un motor de dimensiuni mari inseamna costuri suplimentare din cauza consumului ridicat de combustibil, a emisiilor si taxarii suplimentare a capacitatii cilindrice. Motorizarea ideala este conditionata de puterea exprimata in cai putere sau kW (cu cat mai multi, cu atat mai bine pentru accelerari mai bune), dar mai ales de cuplul motor, masurat in Nm. Autoutilitarele trebuie sa se poata deplasa eficient si sigur, inclusiv la turatii joase, indiferent daca sunt incarcate la capacitate maxima sau merg goale. Cuplul motor este foarte important, mai ales in conditii de deplasare pe drumuri grele, serpentine si cu incarcatura grea.

Autoutilitara noua sau rulata?

Alegerea unei autoutilitare noi este cea mai buna optiune, indiferent de afacere, deoarece inseamna costuri reduse de exploatare si fiabilitate ridicata, datorate unor conditii precum:

  • garantia oferita de dealer/producator;
  • operatiunile de mentenanta;
  • service gratuit;
  • consum scazut de combustibil;
  • emisii reduse - datorita utilizarii unor motoare puternice, eficiente si cu cilindree redusa.

Optiunea de buget este achizitionarea unei autoutilitare rulate. Aceasta este, insa, destul de riscanta, deoarece riscul de aparitie al problemelor de service este mult mai ridicat, iar costurile legate de intretinere si consum pot fi cu mult mai mari decat in cazul unui vehicul comercial nou.

Orice afacere, in special cele in care transportul este esential, are nevoie de autoutilitare fiabile care sa poata satisface oricand nevoile de miscare a marfurilor, persoanelor si sculelor. Este foarte important, asadar, ca orice administrator de companie sa stie ce criteriile sa urmareasca in alegerea autoutilitarelor, pentru minimizarea costurilor si pentru maximizarea profitului.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#autoutilitara, #alegere autoutilitara , #Stiri Auto