Cum a schimbat tehnologia industria auto

Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 14:42
1297 citiri
Cum a schimbat tehnologia industria auto
Sursa foto: Photosite/ Shutterstock

Industria auto a fost dintotdeauna una dintre cele mai receptive la tehnologiile emergente. De-a lungul timpului, acestea au redefinit modul in care masinile folosesc combustibilul si astfel au aparut sisteme hibride, electrice si solare care au inceput sa inlocuiasca motoarele cu combustie interna si alimentate cu gaz.

Multe caracteristici ale automobilelor fabricate in ultimii ani sunt de nerecunoscut la produsele originale. Masinile moderne pot face mai mult decat sa transporte oamenii dintr-un punct in altul, la fel cum telefoanele inteligente au mai multe intrebuintari decat efectuarea unui apel.

Asadar, tehnologia a adus numeroase imbunatatiri industriei auto.

Automobile electrice

Odata cu cresterea veniturilor per capita la nivel mondial si scaderea costurilor automobilelor, a existat o crestere puternica a cererii pentru masini. Se observa insa si o crestere a nivelului de emisii de dioxid de carbon provenite din transport, care reprezinta aproape 30% din totalul de emisii de CO2 la nivelul Uniunii Europene (UE). Dintre acestea, 72% provin din transportul rutier. UE a fixat un indraznet obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 din transport de 60% pana in 2050.

Potrivit unui raport prezentat de Parlamentul European, pentru a obtine acest lucru, exista doua modalitati: eficientizarea automobilelor sau schimbarea combustibilului. Majoritatea masinilor din Europa folosesc benzina sau motorina, insa autovehiculele electrice castiga teren.

La nivel mondial, clasamentul companiilor auto care produc vehicule electrice este condus de Tesla. De la inceputul anului si pana la finalul verii, Tesla a vandut peste 200.000 de vehicule Model 3, acesta devenind astfel cel mai popular autoturism electric din lume, informeaza site-ul thedriven.io.

Folosirea masinilor electrice inseamna si costuri mai mici de transport cu pana la o treime fata de vehiculele cu combustibil. Cu toate ca masinile electrice sunt mai prietenoase cu mediul inconjurator, este important de stiut ca productia acestora este mai putin ecologica decat cea a modelelor cu motor cu combustie interna. Totodata, este de asteptat ca, in viitor, cota de electricitate provenita din surse regenerabile sa creasca, drept urmare, punand in balanta emisiile generate de productie si cele din timpul utilizarii, automobilele electrice vor fi mai putin daunatoare pentru mediu.

Autovehicule autonome

Sistemul de condus autonom va schimba complet fata industriei auto. Deja mari companii au implementat acest sistem, in care rolul la volan al unei persoane se diminueaza semnificativ. Masinile robotizate, capabile sa functioneze fara sofer, reprezinta viitorul in industrie. Costurile pentru realizarea unui model total independent sunt ridicate si sunt voci in domeniul auto care considera ca nu este functional. In prezent, la majoritatea masinilor moderne a fost implementat sistemul cruise control. Activand aceasta functie, un sofer poate alege o viteza pe care sa o mentina constanta, fara sa tina pedala de acceleratie apasata. Cruise control este ideal pentru drumurile in care nu exista curbe sau decalaje in privinta limitarilor de viteze, cum ar fi autostrazile.

O alta caracteristica implementata la unele autovehicule este parcarea autonoma. Cu un astfel de sistem, soferul nu trebuie sa se mai chinuie sa gaseasca unghiul potrivit pentru a face o parcare laterala, de pilda. Masina, care utilizeaza senzori specifici pentru a detecta spatiul disponibil si pentru a calcula traiectoria de parcare, va face acest lucru singura.

Multe schimbari importante vor fi facute in industria auto in viitor, iar tehnologia va fi principalul pion. Inovatia si creativitatea sunt prioritare pentru brandurile auto in incercarea de a imbunatati gradul de satisfactie al clientilor si pentru a creste vanzarile. Asadar, odata cu procesul de digitalizare global, industria auto se foloseste de orice oportunitate pentru a integra tehnologia inteligenta in autovehicule, astfel incat sa fie mai usor de folosit.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#masini electrice Tesla , #Stiri Auto