De ce este nevoie de schimbarea anvelopelor în funcție de sezon: 3 motive

Luni, 27 Februarie 2023, ora 18:50
404 citiri
De ce este nevoie de schimbarea anvelopelor în funcție de sezon: 3 motive
FOTO: Rawpixel.com

De două ori pe an, conducătorii auto care utilizează anvelope de sezon trebuie să facă obișnuita vizită la vulcanizare, pentru a-și echipa mașina cu anvelopele pentru iarnă sau vară. Nu întotdeauna acest moment din an este așteptat cu entuziasm, pentru că mulți îl asociază cu timpul pierdut la coadă la vulcanizare și cheltuielile aferente înlocuirii anvelopelor.

De aceea, obișnuita vizită la vulcanizare este amânată uneori mai mult decât ar trebui, iar această întârziere ar putea avea consecințe nedorite. În cele ce urmează, îți vom spune care sunt aceste consecințe și de ce trebuie să schimbi la timp anvelopele de sezon.

Evitarea uzurii premature

Anvelopele de sezon folosite în perioade nepotrivite se uzează mai ușor și mai rapid decât dacă ar fi rulate în condițiile de carosabil pentru care au fost proiectate. Se întâmplă așa din cauza materialului din care sunt realizate, care le face să se comporte diferit, în funcție de temperatura de afară.

Astfel, anvelopele potrivite pentru lunile de iarnă sunt realizate dintr-un material mai moale, care le permite să își păstreze elasticitatea la temperaturi scăzute. De cealaltă parte, anvelopele de vară sunt realizate dintr-un material mai dur, pentru a rezista la temperaturile mari de la nivelul asfaltului, pe timpul verii.

Folosite în condiții de temperaturi ridicate, anvelopele de iarnă se înmoaie prea tare iar materialul din care sunt făcute se tocește mai ușor, și aceasta se poate întâmpla dacă nu sunt înlocuite din timp la finalul sezonului rece.

De asemenea, anvelopele de vară folosite la temperaturi care scad constant sub 7 grade Celsius devin rigide din cauza frigului. Apoi, dacă nu sunt înlocuite la timp, încep să se crape și să se așchieze - fenomene ce le grăbesc uzura.

Menținerea aderenței

Din cauza faptului că devin rigide la temperaturi scăzute, anvelopele de vară își pierd și aderența, punând în pericol siguranța deplasării. Așadar, chiar dacă asfaltul este perfect uscat, dar temperaturile de afară sunt cele specifice sezonului rece, anvelopele de vară vor avea o aderență scăzută.

Lucrurile se complică în cazul în care carosabilul este umed sau acoperit cu zăpadă ori noroi, întrucât anvelopele de vară nu au nici banda de rulare adaptată pentru astfel de condiții de drum. La toate acestea, se adaugă și creșterea distanței de frânare, ceea ce reprezintă un alt factor de risc de care trebuie să ții cont.

Aceeași problemă apare și în cazul anvelopelor de iarnă folosite la temperaturi de vară, din cauza cărora se înmoaie mai mult decât ar fi normal. Astfel, mașina devine mai greu de controlat, mai ales în curbe și la schimbarea direcției.

Evitarea creșterii consumului de combustibil

O mașină echipată cu anvelope de iarnă în sezonul cald „trage” mai greu, din cauza faptului că anvelopele sunt prea moi și nu ajută deloc motorul. În aceste condiții, autovehiculul va consuma o cantitate mai mare de combustibil decât în mod normal, iar costurile suplimentare se vor adăuga celor presupuse de uzura prematură datorată utilizării anvelopelor în sezonul nepotrivit.

Nici anvelopele de vară folosite la temperaturi scăzute nu ajută foarte mult la tracțiune, obținându-se același efect de creștere a consumului de combustibil, coroborat cu uzura anvelopelor folosite în mod necorespunzător.

Nu putem încheia acest material fără a-ți spune și care sunt perioadele optime pentru schimbarea anvelopelor de sezon. Dacă ne referim la anvelopele de iarnă, perioada recomandată pentru montarea lor pe mașină este jumătatea lunii noiembrie, când temperaturile încep să se mențină constant sub pragul de 7 grade Celsius.

În ceea ce privește anvelopele de vară, acestea pot lua locul celor de iarnă undeva pe la jumătatea lunii martie, după ce temperaturile pe timpul nopții se mențin peste pragul de 0 grade Celsius, iar pe timpul zilei se mențin constant la 10 grade sau mai mult.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#anvelope, #schimbare anvelope , #Stiri Auto