Efectele pandemiei: Vanzarile de masini noi au scazut cu o treime. Ce se intampla cu Programul Rabla

Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 08:12
1037 citiri
Efectele pandemiei: Vanzarile de masini noi au scazut cu o treime. Ce se intampla cu Programul Rabla
Foto: Alexandru Nistor

Piata auto din Romania a inregistrat deja pierderi majore din cauza pandemiei. In martie, vanzarile de masini noi s-au redus cu o treime fata de aceeasi perioada a anului trecut si nu exista nicio garantie ca nu vor contiua sa scada si in aprilie. Ramane de vazut daca Programul Rabla - care de altfel se bucura de un buget record in acest an - va reusi sa tina piata auto romaneasca pe linia de plutire, in perioada imediat urmatoare.

Pandemia nu le-a rapit de la inceput romanilor apetitul pentru cumpararea de masini.

Asa se face ca, in luna martie, spre exemplu, numarul autoturismelor second-hand inmatriculate pentru prima oara in Romania a ajuns la 36.049. Cu alte cuvinte, romanii si-au inmatriculat luna trecuta cu doar 3,55% mai putine masini decat in martie 2019, cand nici nu ne imaginam ca vom trai vreodata vreo pandemie, se arata intr-o statistica data publicitatii de Asociatia Constructorilor de Autovehicule din Romania (ACAROM).

Intrebarea e: cum de au mai avut chef oamenii, luna trecuta, sa isi ia masini uzate, cand intregul continent incepea sa fie cuprins de panica provocata de noul coronavirus, tarile incepusera sa isi inchida granitele, iar job-urile inceapeau deja sa dispara, de la o zi la alta?

Sa fi fost oare zeci de mii de romani inconstienti si dispusi sa isi cheltuiasca ultimii bani pe masini la mana a doua, desi poate ca multi nu mai aveau nici macar siguranta zilei de maine? Nu neaparat.

Statisticile spun ca masinile respective au fost inmatriculate in martie. Dar asta nu inseamna ca oamenii se hotarasera in aceeasi luna sa le cumpere. Ele puteau fi, in parte, platite deja sau comandate inca din ianuarie si februarie, cand spaima de infectare cu SARS-CoV-2 nu era atat de mare, iar economia nu incetinise inca atat de mult.

Cea care a incasat deja o lovitura majora este piata de masini noi din Romania, care a scazut cu o treime, in martie 2020 fata de aceeasi luna a anului precedent, se mai arata in statisticile ACAROM.

Mai exact, luna trecuta s-au mai inmatriculat in Romania doar 6.654 de masini noi, fata de peste 9.000, in martie 2019.

Cum simt dealerii auto efectele pandemiei. Cine renunta cel mai usor la cumpararea de masini

Am intrebat conducerea Grupului Radacini - care are, printre altele, in Bucuresti sau in tara, repezentante auto Opel, Volkswagen, Mazda, Suzuki, Citroen, Peogeot si Honda - daca a inregistrat scaderi de vanzari, in luna martie. Si daca da, cu cat la suta au scazut vanzarile.

Directorul ...citeste mai departe despre "Efectele pandemiei: Vanzarile de masini noi au scazut cu o treime. Ce se intampla cu Programul Rabla" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#coronavirus impact piata auto Romania , #Stiri Auto