Jante din aliaj și jante din oțel: avantaje și dezavantaje

Vineri, 04 Martie 2022, ora 13:04
1992 citiri
Jante din aliaj și jante din oțel: avantaje și dezavantaje
FOTO: unsplash.com

Alegerea jantelor potrivite pentru vehiculul dumneavoastră este extrem de importantă. Când vine vorba de asta, există două tipuri de jante din care puteți alege: jante din aliaj și jante din oțel.

Fiecare tip de material are avantajele și dezavantajele sale. De la preț la performanță, acest ghid va compara avantajele și dezavantajele fiecărui tip de roată.

Avantaje și dezavantaje ale jantelor din aliaj

Dacă sunteți în căutarea unor jante auto cu stil și performanță, atunci achiziționarea de jante din aliaj este calea de urmat. Jantele din aliaj sunt mai atrăgătoare pentru ochi decât cele din oțel și, în general, au performanțe mai bune decât cele din oțel.

Există o mare varietate de jante din aliaj din care puteți alege, deoarece acestea sunt turnate în multe modele diferite. Jantele din aliaj au mai multe opțiuni de personalizare disponibile și un stil mai avansat pentru finisaje decât omoloagele lor din oțel.

Jantele din aliaj sunt mult mai ușoare decât cele din oțel, ceea ce le permite să funcționeze la o performanță mai mare în majoritatea condițiilor. Economia de combustibil este un mare avantaj al jantelor din aliaj, în special în oraș. Datorită cadrului mai ușor al jantelor din aliaj, acestea vor solicita mai puțin suspensia mașinii dumneavoastră. Acest lucru va permite, de asemenea, o accelerație mai rapidă.

Principalul dezavantaj al jantelor din aliaj este durabilitatea acestora. Când sunt lovite, pe șosea, jantele din aliaj tind să se îndoaie și chiar să se crape mai ușor decât jantele din oțel, mai rezistente. Aspectul estetic al jantelor din aliaj este, de asemenea, amenințat, deoarece acestea sunt mai ușor predispuse la deteriorări cosmetice.

În prezent, jantele din aliaj sunt jantele standard utilizate pentru majoritatea automobilelor datorită performanței lor ridicate și aspectului lor atrăgător. Deși sunt mai scumpe decât jantele din oțel, majoritatea jantelor OEM de pe piață sunt jante auto din aliaj. Acest lucru permite o selecție mai mare și mai multe opțiuni.

Pro și contra jantelor din oțel

Pentru șoferii care caută o alternativă mai ieftină și mai durabilă, jantele din oțel sunt calea de urmat. Jantele din oțel sunt semnificativ mai rezistente decât cele din aliaj, ceea ce le face alegerea ideală pentru utilizarea pe timp de iarnă și pentru vehiculele mai puternice.

În comparație cu jantele din aliaj, durabilitatea este un avantaj major atunci când vine vorba de jantele din oțel. Crăparea unei roți de oțel este aproape imposibilă, iar îndoirea unei roți de oțel ar necesita o forță imensă. Atâta timp cât mențineți stratul de vopsea de pe jantă în funcție de necesități, jantele de oțel nu vor rugini.

Deteriorarea cosmetică nu este de obicei o problemă cu jantele din oțel, deoarece acestea au un aspect natural dur și aspru. Acest lucru face, de asemenea, mai ușoară repararea unei jante auto de oțel îndoite, deoarece nu există teama de a deteriora aspectul. Cu ajutorul unor unelte, cum ar fi un ciocan, vă puteți readuce cu ușurință roata de oțel îndoită la forma inițială.

Un alt avantaj al jantelor din oțel este prețul. Dacă apare necesitatea de a vă înlocui janta de oțel, costul va fi mai mic în comparație cu o jantă din aliaj. Există mai puține opțiuni oferite în comparație cu selecția oferită de jantele din aliaj, dar jantele din oțel, în general, nu au un aspect estetic plăcut, indiferent de situație. Cu toate acestea, capacele de roți sunt disponibile în mai multe stiluri pentru a îmbunătăți aspectul vehiculului dvs. dacă doriți.

Greutatea suplimentară creată de jantele din oțel poate scădea centrul de greutate al vehiculului dumneavoastră. Această greutate suplimentară poate scădea agilitatea și capacitatea de accelerare a autoturismului dumneavoastră. De asemenea, aceasta poate pune presiune asupra suspensiei și a altor părți ale autovehiculului.

Greutatea suplimentară a jantelor din oțel este un avantaj în timpul lunilor de iarnă. Frecarea suplimentară va ajuta ca vehiculul dumneavoastră să nu alunece pe gheață și zăpadă. Din acest motiv și pentru a-și păstra jantele din aliaj în cea mai bună stare posibilă, mulți proprietari vor trece la jante auto din oțel atunci când vremea de afară se strică.

Jantele din oțel oferă puțină compatibilitate cu vehiculele care nu sunt făcute pentru ele. Nu se recomandă utilizarea jantelor din oțel pe un vehicul care a fost făcut pentru a fi utilizat cu jante din aliaj. În plus, roțile din oțel au dimensiuni limitate, deoarece majoritatea sunt fabricate cu jante auto de 16″ sau mai puțin. Astfel, nu puteți monta un set de jante auto din oțel pe vehiculele de înaltă performanță și pe vehiculele mai mari.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#jante, #jante auto , #Stiri Auto