Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Auto > Stiri Auto
A   A   A

Mașinile cu „e-combustibil” ar putea fi permise și după 2035. Negocieri dure între Germania și Comisia Europeană

Mașinile cu „e-combustibil” ar putea fi permise și după 2035. Negocieri dure între Germania și Comisia Europeană
Germania face presiuni ca mașinile care au motoare cu ardere internă să poată fi vândute și după 2035 FOTO Arhivă
Comisia Europeană a elaborat un plan pentru a permite vânzările de maşini noi cu motoare cu ardere internă după 2035, dacă acestea funcţionează numai cu e-carburanţi neutri din punct de vedere climatic, încercând să rezolve o dispută cu Germania cu privire la eliminarea treptată a maşinilor cu motoare convenţionale, transmite Reuters.
Proiectul de propunere, văzut de Reuters marţi, sugerează crearea unui nou tip de categorie de vehicule în Uniunea Europeană, pentru maşinile care pot funcţiona numai cu combustibili neutri în privinţa emisiilor de carbon.

Astfel de vehicule ar trebui să utilizeze o tehnologie care le-ar împiedica să funcţioneze dacă sunt folosiţi alţi combustibili, se arată în proiect.

Propunerea ar putea oferi producătorilor de maşini o cale de a continua să vândă vehicule cu motoare cu combustie şi după 2035, data la care o lege planificată a UE va interzice vânzarea de maşini noi care emit CO2.

După luni de negocieri, ţările UE şi Parlamentul European au convenit anul trecut legea. Însă Ministerul Transporturilor din Germania a surprins alte ţări luna aceasta, depunând obiecţii de ultim moment la lege, cu câteva zile înainte de un vot final în urma căruia ar fi intrat în vigoare.

Cererea principală a ministerului german este ca UE să permită vânzările de maşini noi care funcţionează cu e-carburanţi după 2035.
Marţi, instituţia a declarat că a luat legătura cu Comisia pentru a încerca să găsească o soluţie cu privire la o problemă care este urmărită îndeaproape de puternica industrie auto din Germania.

„Suntem interesaţi de o clarificare rapidă, dar trebuie să fie rezistentă şi obligatorie. În prezent examinăm acest lucru cu atenţie", a spus un purtător de cuvânt.

Două surse familiare cu chestiunea au spus că condiţia Comisiei conform căreia maşinile trebuie să poată recunoaşte combustibilii neutri în CO2 din combustibilii fosili a fost problematică pentru Germania, deoarece ar forţa în mare măsură producătorii de automobile să dezvolte noi motoare.

Ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing, nu a vrut să respingă complet propunerea Comisiei, ci mai degrabă să-i facă unele îmbunătăţiri, au declarat sursele pentru Reuters.

Părţile urmăresc să obţină un acord până la summitul UE de joi.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze proiectul de document, dar s- ...citeste mai departe despre "Mașinile cu „e-combustibil” ar putea fi permise și după 2035. Negocieri dure între Germania și Comisia Europeană" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 22 Martie 2023, ora 08:08

 Articol citit de 568 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor