Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Auto > Stiri Auto
A   A   A

Pedepse aspre pentru conducătorii auto, după tragediile de pe şosele din România. Cât ne va costa şofatul pe contrasens

Pedepse aspre pentru conducătorii auto, după tragediile de pe şosele din România. Cât ne va costa şofatul pe contrasens
Permisul va putea fi reţinut pentru 60 de zile pentru circulaţie pe banda de urgenţă în mod nejustificat FOTO Unsplash.com
În urma numărului considerabil mai mare de persoane care și-au pierdut viață pe șoselele din România în acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2020 și 2019, însă și în urma numeroaselor înregistrări video apărute în mediul online cu șoferi care conduceau pe contrasens ca să depășească coloana de autoturisme care staționau regulamentar, Poliţia Rutieră pregăteşte, pedepse mult mai dure pentru conducătorii auto care nu respectă regulile.
De asemenea, sancţiuni şi mai aspre pentru cele deja prevăzute de Codul Rutier, potrivit unui proiect al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Conform datelor Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române evoluția accidentelor grave, înregistrate în primele 7 luni ale anilor 2019, 2020 și 2021 este următoarea:

2019 - 4.421 de accidente soldate cu decesul a 894 de persoane şi rănirea gravă a altor 4.200;2020 - 3.637 de accidente soldate cu decesul a 812 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.344;2021 - 2.586 de accidente, soldate cu decesul a 932 de persoane şi rănirea gravă a altor 2.004.

Se poate observa o scădere importanta a numarului de accidente rutiere în 2021, față de anii trecuți, însă numărul persoanelor care și-au piedut viața este în creștere.

Astfel, Poliția Rutieră a ajuns la concluzia că șofatul pe contrasens, o practica tot mai întâlnită pe drumurile din România, trebuie sancționat cu suspendarea permisului măcar 4 luni și nu 2, așa cum prevede legea în acest moment.

”Dacă este să ne referim la circulația pe contrasens, pe autostradă, în acest moment, este sancționată cu amendă între 870 și 305 lei și permisul de conducere se suspendă pe o perioadă de 60 de zile. Propunerea legislativă este că această sacțiune contravențională să fie inclusă în clasa a 4-a de sancțiuni, între 9-20 de puncte amendă, ceea ce înseamnă o amendă de până la 2.900 de lei și permisul de conducere să fie reținut pentru o perioadă de 120 de zile", potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, comisarul-șef Georgian Drăgan.

O altă propunere este că permisul să fie reţinut pentru 60 de zile, pentru circulaţie pe banda de urgenţă în mod nejustificat.

„Pe legislația actuală, circulația pe banda de urgență a autovehiculelor se consideră contravenție și se sancționează cu amendă, iar propunerea este de modificare a acestei prevederi de in ...citeste mai departe despre "Pedepse aspre pentru conducătorii auto, după tragediile de pe şosele din România. Cât ne va costa şofatul pe contrasens" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 21:50

 Articol citit de 372 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor