Pe ce criterii alegi o firma de transport frigorific?

Joi, 01 Iulie 2021, ora 18:19
579 citiri
Pe ce criterii alegi o firma de transport frigorific?
camion FOTO: pixabay.com

Autovehiculele frigorifice - camion sau duba frigorifica?

Transportul frigorific este specializat in mentinerea si transportarea intacta a marfurilor sensibile la conditiile atmosferice, care trebuie pastrate la o temperatura joasa. Poate fi vorba despre marfuri perisabile, precum anumite alimente, dar si de unele medicamente. Nu toate firmele de transport au dotarile necesare pentru a se ocupa de astfel de produse, iar in unele cazuri, chiar daca firma sustine ca poate oferi astfel de servicii, transportul frigorific nu este realizat in conditii corespunzatoare. De aceea, cei care au nevoie de acest tip de servicii trebuie sa stie care sunt criteriile de alegere a unei firme care se ocupa de transportul frigorific in conditii optime.

In functie de marfa care trebuie mutata dintr-un loc in altul si de distanta care trebuie parcursa, poate fi aleasa o firma care pune la dispozitia clientilor cea mai buna modalitate de transport frigorific. In ceea ce priveste transportul frigorific, exista trei optiuni care pot fi luate in calcul:

  • autovehiculele frigorifice;
  • containerele de depozitare pasiva si transport;
  • sistemul de depozitare activa si transport.

Autovehiculele frigorifice sunt de doua tipuri: duba sau camion frigorific. Aceasta categorie include vehicule conventionale, care sunt prevazute cu compartimente de marfa controlate termostatic. Astfel, este posibila mentinerea intervalului de temperatura necesar pentru a transporta marfa in cele mai bune conditii. Indiferent daca este vorba despre un camion sau o duba frigorifica, vehiculul trebuie sa fie dotat cu un sistem electronic de control, prin intermediul caruia se poate controla temperatura. Cei care isi transporta marfa pe distante mai scurte pot alege aceasta optiune, insa li se recomanda sa aiba in vedere firmele care isi doteaza vehiculele pentru transportul frigorific cu unitati independente de alimentare. In timp ce o duba frigorifica are dimensiuni mai mici se se bazeaza pe motor pentru a furniza energie unitatii frigorifice, vehiculele mai mari au nevoie macar de un generator. In caz contrat, marfa dintr-un camion frigorific care nu este racit corespunzator poate aduce pierderi extrem de mari.

Containerele pasive - o plasa de siguranta in transportul frigorific

O alta optiune pentru transportul frigorific este reprezentata de containerele de depozitare pasiva. Acestea utilizeaza o combinatie de materiale izolante si sisteme electronice pentru a mentine un anumit interval de temperatura. Nu necesita actiune externa sau suport pentru a functiona, insa dezavantajul vine in perioada limitata de timp in care se poate mentine o temperatura stabila. Astfel, daca o firma propune transportul frigorific cu astfel de containere, trebuie avut in vedere faptul ca sistemul este eficient pe distante scurte. Totusi, un avantaj al folosirii acestor containere este rezistenta la impact pe care o au. Pentru ca protejeaza marfa, reprezinta o optiune ideala pentru transportul frigorific rutier. De exemplu, firma transportatoare poate sa ofere un plus de siguranta prin dotarea unui camion frigorific cu astfel de containere.

Sistemele active de depozitare - utilizate in transportul pe distante lungi

Cei care au nevoie de transport maritim sau aerian al marfurilor in conditii de temperatura joasa, trebuie sa isi indrepte atentia catre firme care utilizeaza sisteme active de depozitare si transport. Ce presupune acest lucru? Transportul frigorific cu sisteme active se foloseste la bordul aeronavelor si navelor maritime. In cadrul acestui tip de transport se utilizeaza containere mari de marfa controlate termostatic. In transportul frigorific aerian, acestea sunt alimentate prin intermediul unor baterii interne sau printr-o sursa electrica externa. Alimentarea este mentinuta prin intermediul unor ventilatoare de racire. In transportul frigorific maritim, in containere se mentine temperatura corespunzatoare prin sursa de alimentare a navelor.

Alte criterii de luat in calcul in alegerea firmei de transport

In afara modalitatii in care face transportul frigorific, care este cel mai important aspect de luat in seama, in alegerea firmei de transport trebuie sa se tina cont si de alte criterii. Principalele sunt reputatia firmei pe piata de transport frigorific, felul in care isi intretine flota de transport, dar si posibilitatea de comunicare in timp real cu clientul.

Flota de transport folosita, fie ca este vorba despre transportul cu un camion, o duba frigorifica, nave maritime sau avioane, trebuie sa fie bine intretinuta. In caz contrar, defectiunile care apar pot sa afecteze marfa perisabila. De asemenea, comunicarea in timp real este foarte importanta in general, dar mai ales in cazul unui transport frigorific. Clientul trebuie sa stie exact unde se afla marfa pe traseu, dar si care este statusul soferului.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#transport, #transport frigorific, #marfa , #Stiri Auto