Siguranța auto: Ce trebuie să conțină trusa de prim aujutor a mașinii. Amenzi usturătoare pentru cei care nu au trusă medicală

Miercuri, 16 Martie 2022, ora 17:47
2337 citiri
Siguranța auto: Ce trebuie să conțină trusa de prim aujutor a mașinii. Amenzi usturătoare pentru cei care nu au trusă medicală
kit siguranta auto FOTO: freepik.com

Siguranta este intotdeauna cea mai importanta. Cu atat mai mult siguranta auto. Soferii trebuie sa se asigure in permanenta ca vehiculul pe care-l conduc este sigur si echipat corespunzator pentru a nu se pune pe ei, pe cei dragi sau pe alti participanti la trafic in pericol.

Ce trebuie sa cuprinda un kit de siguranta auto

Un kit de siguranta auto trebuie sa cuprinda, conform legii, un extinctor, o trusa medicala, triunghiuri reflectorizante precum si o vesta reflectorizanta.

Acesta este continutul minim al trusei de siguranta. In plus, potrivit Ordinului nr. 987/2007, este reglementat continutul minim pentru o trusa sanitara auto.

Potrivit acestui ordin, ambalajul trusei auto trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a fi reglementat prin lege:

  • Sa asigure o etanseitate corespunzatoare pentru protejarea continutului fata de praf, umezeala, carburanti si uleiuri, printr-un sistem de inchidere ferm.
  • Sa fie dimensionata corespunzator, in vederea depozitarii si asigurarii integritatii componentelor din continutul trusei sanitare auto.
  • Eticheta trebuie sa contina denumirea produsului, denumirea si adresa producatorului si denumirea si adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piata.

Atentie! Trusa medicala nu are o valabilitate nedeterminata. Pe masura ce componente ale acesteia expira, pot fi schimbate cu unele care au aceleasi caracteristici si care au fost introduse pe piata din Romania cu respectarea cerintelor prevazute de Hotararea Guvernului nr. 911/2005.

Lipsa unei truse medicale, a extinctorului poate aduce soferilor amenzi cuprinse intre 590 si 725 de lei.

Ce trebuie sa contina trusa auto de prim ajutor

Potrivit Codului Rutier, trusa auto de prim ajutor (cunoscuta si ca trusa medicala auto), trebuie sa contina urmatoarele produse:

  • Un dispozitiv intermediar pentru respiratie gura la gura cu valva unidirectionala sau filtru;
  • rola leucoplast de minimum 2,5 m x 2,5 cm;
  • foarfeca avand ambele varfuri boante, cu lama taietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2 mm;
  • Minimum patru bucati de pansament rapid (plasture) de cel putin 6 cm x 10 cm;
  • Minimum cinci pachete a cate 25 de bucati de comprese de tifon sterile (10 cm x 8 cm);
  • Fasa tifon, minimum doua bucati pentru fiecare dintre dimensiunile: 5cm X 4m si 10 cm x 4 m;
  • Doua bucati de bandaj triunghiular nedeformabil cu doua laturi de minim 80 cm;
  • Minimum patru bucati de pansament steril absorbant de dimensiuni diferite;
  • fasa elastica de 5 cm x 4 m;
  • Doua perechi de manusi de unica folosinta (pot fi confectionate din latex sau polietilena);
  • Minimum sase ace de siguranta de cel putin 4 cm;
  • Cel putin o folie de supravietuire izoterma cu dimensiunile de 2,10 m x 1,60 m;
  • Brosura de instructiuni de prim ajutor, redactata conform standardelor europene referitoare la primul ajutor necalificat, autorizata de Comisia de medicina de urgenta si dezastre a Ministerului Sanatatii Publice;
  • Lista cu continutul trusei.

Acesta este insa minimul de produse necesare pe care orice trusa medicala trebuie sa le aiba. Pe langa acestea, trusa medicala poate contine orice alte produse doresti.

Cat costa un kit siguranta auto

Pretul unui kit siguranta auto este cu mult mai mic decat cel al amenzii pe care o vei primi in lipsa acestuia sau a uneia dintre componentele acestuia.

Un kit de siguranta auto, care cuprinde trusa medicala, extinctor, triunghiuri reflectorizante, vesta reflectorizanta si husa pentru acestea nu depaseste 150 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#kit siguranta auto, #siguranta auto, #trusa auto , #Stiri Auto