Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Auto > Stiri Auto
A   A   A

Câte staţii de încărcare pentru maşini electrice sunt în România. Distanţa ca de la cer la pământ față de Olanda

Câte staţii de încărcare pentru maşini electrice sunt în România. Distanţa ca de la cer la pământ față de Olanda
România se luptă din rasputeri cu lipsa staţiilor de încărcare FOTO Pixabay.com
Românii își doresc și cumpără mașini electrice, cel puțin aşa arată datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Autovehicule (APIA). Și, oricum, fiind împinși de legislația care favorizează tot mai mult reducerea de noxe, în același timp și de beneficiile fiscale dacă aleg să circule electric, șoferii tind să-și îndrepte atenția tot mai mult către achiziția unui autoturism electric.
Totuşi, pe masa discuţiilor rămâne problema numărului foarte mic al stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice. În timp ce Islanda si Norvegia se bucură de scăderea accentuată a emisiilor de CO2, în 2020, România se luptă din răsputeri atât cu poluarea cât şi cu lipsa staţiilor de încărcare.

Este adevărat că la nivel european sunt destul de multe țări care nu stau grozav la acest capitol. Potrivit unei analize realizate de publicația italiană La Repubblica, cea mai mare parte a stațiilor de încărcare se află în Olanda, Franța și Germania.

Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA) arată că 70% din toate stațiile de încărcare din Europa ar fi amplasate în aceste trei țări, reprezentând “o adevărată performanță dacă se ia în considerare faptul că acestea reprezintă doar 23% din suprafața totală a Uniunii Europene. Restul de 30% din stații ar fi amplasate pe restul de 77% din teritoriul European”.
În Olanda, există 66.665 de stații, la o populație de putin peste 17 milioane de locuitori, in 2019, potrivit Eurostat, în Franța, 45.751 și în Germania, 44.538. Uitându-ne pe aceste cifre, putem spune că România se află undeva foarte departe.

"Piaţa locală numără 782 de locaţii publice de încărcare pentru vehicule electrice, cele mai multe aflându-se în judeţe cu putere economică ridicată, precum Bucureşti-Ilfov, Timiş sau Cluj", arată o analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI). În intervalul august 2020 – aprilie 2021, numărul de locaţii publice de încărcare pentru vehicule electrice la nivel naţional a crescut cu 44%, de la 542, la 782.

“Așadar, România, care este de aproximativ șase ori mai mare decât Olanda, are doar 493 de puncte de încărcare, sau 0,2% din totalul UE. Italia se află, în schimb, pe locul patru, cu un procent de 5,8%, cu mult în urma Germaniei, care deține 19,9%”.

„Oricine dorește să cumpere un vehicul electric, sau cu celule de combustibil, depinde de o infrastru ...citeste mai departe despre "Câte staţii de încărcare pentru maşini electrice sunt în România. Distanţa ca de la cer la pământ față de Olanda" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Joi, 23 Septembrie 2021, ora 22:10

 Articol citit de 513 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor