Crește numărul de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Cum beneficiază șoferii de electric și plug-in hybrid români

Luni, 10 Iulie 2023, ora 00:22
737 citiri
Crește numărul de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Cum beneficiază șoferii de electric și plug-in hybrid români
Proiectul țintește să susțină accelerarea adopției vehiculelor electrice în România FOTO Pexels.com

Banca Europeană pentru Investiții (BEI) va dirija 40 de milioane de euro către 10.500 stații de încărcare Eldrive, parte a unui proiect de extindere în Europa de Est, a anunțat operatorul de infrastructură pentru autovehicule electrice, într-un comunicat de presă.

Investiția cuprinde Bulgaria, România și Lituania, urmărindu-se expansiunea și în Letonia. Proiectul țintește să niveleze decalajele puternice din infrastructură și să susțină accelerarea adopției vehiculelor electrice în România, în condițiile în care, în prezent, calculele indică faptul că sunt 10 mașini la o stație de încărcare.

Finanțarea BEI este parte dintr-un pachet de investiții mai extins în valoare de peste 170 milioane Euro și servește dezvoltării rețelei Eldrive, arată Hotnews. Colaborarea are ca scop dezvoltarea electrificării transportului terestru în Europa, prin existența infrastructurii pentru autovehicule electrice, cu stații de încărcare ușor accesibile.

Proiectul este de asemenea menit să susțină așa-numitul „Green Deal”, la nivel european, prin care se urmărește atingerea unui număr de un milion de stații de încărcare publice pentru vehicule electrice până în 2025. Proiectul duce cu sine și povara îndeplinirii obiectivului pentru Strategia de Sustenabilitate și Mobilitate, de a avea un milion de stații de încărcare publice până în 2025 și trei milioane până în 2030.

Ce înseamnă plusul de stații de încărcare pentru România

Numărul mașinilor electrice înmatriculate în România a ajunsese la 27.596, la nivelul lunii februarie 2023, și crește. Între timp, conform datelor făcute publice în luna iunie de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA), înmatriculările de autoturisme noi sunt în creștere în primele cinci luni ale anului 2023 cu un procent de 26,9% faţă de 2022, iar autoturismele electrificate au o creștere de 33,7%, realizând o cotă de piață de 21,0%.

În primele 5 luni ale anului 2023 au fost înmatriculate un număr total de 7609 autovehicule electrice și plug-in hybrid, ceea ce duce numărul total al mașinilor cu încărcare electrică înmatriculate în România în prezent la 32.658.

În ceea ce privește stațiile de încărcare pentru mașinile electrice, conform unor estimări făcute de portalul PlugShare, pe teritoriul României s-a depășit borna de 3.300 de încărcătoare publice, conform unor date citate de Promotor.ro. Proporția curentă indică faptul că încă există un decalaj puternic, care se mărește zi de zi, între cererea crescândă de mașini electrice și plug-in hybrid și oferta de stații de încărcare, în prezent datele arătând faptul că sunt 10 mașini la o stație.

Presupunând că influxul de 10.500 de stații la cele trei țări anunțate ar fi unul egal, România, prin programul de finanțare din partea BEI și Eldrive, ar beneficia de minimum 3500 de stații noi de încărcare, ceea ce ar dubla, aproximativ, oferta de stații de încărcare din prezent. Astfel, în condițiile executării acestei investiții, proporția s-ar reduce la mai puțin de 5 mașini la o stație.

Date despre termenele de execuție ale stațiilor noi de încărcare nu au fost făcute publice.

Ultimele date APIA cu privire la piața automobilelor cu încărcare electrică în 2023

Autoturismele “electrificate“, respectiv cele electrice (100% și hibride plugin), precum și cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), dețin, după primele cinci luni din 2023, o cotă de piață de 21,0%, care depăşeşte cu 7,8% cota deţinută de motoarele diesel.

Autoturismele full electrice dețin o cotă de 9,0% din piață în primele cinci luni ale anului 2023 față de anul 2022 când reprezentau 7,7%. Ca și în anul 2022, când, deși s-a înregistrat o scădere a achizițiilor de autoturisme în general, cele “verzi” au performat, în anul 2023, achizițiile din această categorie au crescut considerabil (+33,7%) comparativ cu perioada similară a anului trecut. În acest context, este de remarcat creșterea importantă a autoturismelor 100% Electrice (+49,4%) şi a celor plug-in hybrid (+49,1%).

Conform ultimului comunicat APIA, autoturismele 100% electrice mențin trendul crescător al anului anterior. In luna mai 2023, ajung la o creștere de 103,0% față de luna similară a anului trecut, iar la nivelul celor cinci luni din anul 2023 la o creștere de 49,4% față de anul precedent. Pentru prima dată într-o raportare lunară, cota de piața a mașinilor electrice a ajuns la 10.4 % din total piață pe luna mai 2023. În același sens, cele plug-in urmează o curbă crescătoare, cumulând și acestea volume semnificative, cu o creștere de 74,6% față de luna similară a anului trecut și una de 49,1% față de primele cinci luni din anul 2022.

Stațiile de încărcare electrică în Europa

În luna mai 2023, Franţa a atins pragul de 100.000 de staţii de încărcare a automobilelor electrice, cu câteva luni după data limită fixată iniţial pentru sfârşitul anului 2022, a anunţat la acel moment Avere-France, asociaţia profesională care reuneşte firmele din acest sector, conform AFP, citat de Agerpres.

Germania deține în prezent aproximativ 90.000 de stații de încărcare, și țintește către un milion până în 2030, în speranța de a accelera creșterea electromobilității și a contribui la țintele sale de a renunța definitiv la combustibilii fosili până în 2045. Mai jos în clasament, dar în top 5 al țărilor europene în ceea ce privește infrastructura de susținere a autovehiculelor cu încărcare electrică se află Italia, Spania și Suedia.

...citeste mai departe despre "Crește numărul de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Cum beneficiază șoferii de electric și plug-in hybrid români" pe Ziare.com

Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#masini electrice, #masini electrice Romania, #statii incarcare masini electrice, #statii incarcare masini electrice Romania , #Stiri Auto