Cum va fi noua taxa auto impusa in Romania: "Statul trebuie sa restranga piata masinilor vechi"

Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 00:01
931 citiri
Cum va fi noua taxa auto impusa in Romania: "Statul trebuie sa restranga piata masinilor vechi"
Foto: Pixabay.com

O noua taxa auto va fi impusa romanilor, dar inca nu se stie sub ce forma va fi implementata, astfel incat sa nu mai fie contestata nici de Uniunea Europeana si nici sa fie considerata ilegala.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anuntat recent ca se analizeaza reintroducerea acestei taxe, pe poluare. Pe de o parte, aceasta este binevenita, spun analistii, care considera ca Romania are nevoie sa scape de eticheta "cimitirul auto al Europei". In plus, si Comisia Europeana recomanda o trecere cat mai rapida catre energia verde.

Potrivit ministrului Mediului, daca va exista o taxa pe mediu, nationala sau locala, trebuie sa fie sigura din punct de vedere juridic si sa aiba efecte suficiente.

"Daca va exista o noua taxa, va fi implementata in felul urmator. Va fi discutata cu Comisia Europeana si vom strange toate know-how-urile (informatiile) si toate exemplele pozitive din Uniunea Europeana, astfel incat sa nu mai ajungem in situatia de a avea o taxa ilegala. In Europa exista trei tari care nu au nicio interventie pe aceasta problema, restul de 24 au fel de fel de sisteme in implementare. Romania trebuie sa decida daca vrea sa faca parte din grupul tarilor care nu au nicio taxa, sau din grupul de 24 unde se incearca prin diverse sa taxeze poluarea", a declarat Tanczos Barna.

Pe de alta parte, vicepresedintele CFA Romania, Adrian Codirlasu, afirma ca in Uniunea Europeana este trend de trecere catre energia verde si este sustinut de Comisia Europeana, iar aici ne referim si la masini electrice.

"Si daca ne uitam, foarte multe state, deja au venit cu reglementari prin care motoarele pe combustie vor fi interzise la un moment dat. In acest context, vor aparea taxe pe importuri de asemenea masini, tocmai pentru a descuraja achizitia de masini poluante", spune vicepresedintele asociatiei de analisti financiari.

Potrivit lui, ar trebui ca aceasta taxa sa se impuna in momentul inmatricularii si sa tina cont de cantitatea de noxe pe care aceasta o produce. De asemenea, se poate impune pe parcursul detinerii, dar tot tinand de noxele pe care le emite.

Circulatia banilor, de la masinile ieftine poluante la cele electrice

"Problema Romaniei este ca noi avem un parc auto extrem de vechi, iar acestea contribuie foarte mult la poluare. Avand in vedere ca acestea ataca sanatatea oamenilor, statul ar trebui sa intervina si sa restranga piata masinilor vechi", mai spusn Codirlasu.

Cu toate acestea, analistul financiar crede ca taxa nu va fi atat d ...citeste mai departe despre "Cum va fi noua taxa auto impusa in Romania: "Statul trebuie sa restranga piata masinilor vechi"" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#taxa auto, #taxa poluare auto, #daxa mediu , #Stiri Auto