UE ar putea interzice autovehiculele diesel si pe benzina - Cate astfel de masini au cumparat romanii in 2019

Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 00:00
1315 citiri
UE ar putea interzice autovehiculele diesel si pe benzina - Cate astfel de masini au cumparat romanii in 2019
Foto: Arhiva Ziare.com

11 state membre UE sustin interzicerea, la nivel european, a vehiculelor diesel si pe benzina pana in 2040, pentru a combate schimbarile climatice. Acest lucru ar putea duce la o schimbare drastica a configurarii pietei de vanzari auto din Romania, care inca e dominata de masini ce folosesc combustibili fosili.

Propunerea a venit din partea Danemarcei, in cadrul unei reuniuni a ministrilor UE de Mediu desfasurata la Luxemburg, fiind sustinuta de alte 10 state din blocul comunitar.

Ideea de a interzice masinile diesel si pe benzina vine in contextul in care Uniunea Europeana isi propune sa reduca emisiile de carbon cu 40% pana in 2030 si sa ajunga la zero pana in 2050, pentru a ajuta la oprirea incalzirii globale.

"Trebuie sa recunoastem ca suntem presati de timp", a declarat ministrul danez al Climei si Energiei, Dan Jorgensen, dupa reuniune.

El a spus ca interzicerea autoturismelor diesel si pe benzina va determina Comisia Europeana sa propuna eliminarea treptata a vehiculelor cu combustibil fosil din blocul comunitar in urmatoarele doua decenii.

In octombrie 2018, guvernul danez a anuntat ca va interzice vanzarea tuturor masinilor cu combustibil fosili pana in 2030, dar ulterior a renuntat la idee, deoarece acest lucru ar fi incalcat regulile UE.

Jorgensen a spus ca, daca UE va fi de acord cu privire la o interdictie la nivelul intregii uniuni, ar fi bine daca fiecare tara ar putea sa puna in aplicare o astfel de masura. "Planul A ar fi acela de a adopta o interdictie europeana", a spus oficialul danez.

Totusi, Lituania, Letonia, Slovenia, Bulgaria si alte cateva tari au sugerat ca trebuie facut mai mult pentru a opri vanzarile de autovehicule second-hand din Europa de Vest catre Est.

Radiografia pietei auto din Romania

Datele statistice publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA) in august 2019 arata ca romanii cumpara preponderent masini noi ce functioneaza pe baza de combustibili fosili.

Segmentul celor ecologice (hibrid si electrice) este in crestere fata de anii anteriori, dar cota este in continuare destul de mica.

Astfel, in primele opt luni din 2019, au fost achizitionate:

78.962 de autoturisme noi pe benzina (71,1% din total)27.870 pe motorina (25,1%)4.166 electrice si hibrid (3,8%)

Fata de aceeasi perioada din 2018, apetitul romanilor pentru masinile diesel a scazut considerabil, benzina fiind acum la putere. De remarcat este si cresterea segmentului ecologic, care aproape ...citeste mai departe despre "UE ar putea interzice autovehiculele diesel si pe benzina - Cate astfel de masini au cumparat romanii in 2019" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#piata auto romania, #vanzari masini Romania, #top vanzari masini Romania , #Stiri Auto