Jumatate dintre romani nu folosesc servicii bancare

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 17:57
2128 citiri
Jumatate dintre romani nu folosesc servicii bancare

Putin peste jumatate dintre romani folosesc servicii bancare, cei mai obisnuiti cu astfel de servicii fiind orasenii cu varste cuprinse intre 25 si 39 de ani, venituri de peste 3.000 lei si studii superioare, arata un sondaj al companiei de cercetare de piata TNS CSOP.

Astfel, doar 51,1% dintre respondentii la sondaj au declarat ca folosesc, in prezent, servicii bancare. In mediul urban aproximativ 58,7% dintre locuitori folosiesc astfel de servicii, in timp ce, in mediul rural, procentul se situeaza la 40,7%.

In Bucuresti, 61,4% din cei care au raspuns la intrebarile sondajului au spus ca utilizeaza serviciile unei banci.

Pe grupe de varsta, 64,4% din persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 39 de ani folosesc servicii bancare, la polul opus situandu-se persoanele de peste 61 de ani, cu 26,6% de rapunsuri favorabile.

Persoanele cu venituri de peste 3.000 lei folosesc ce mai mult servicii bancare, in proportie de 79,7%, in timp ce doar 29,5% din cei cu venituri sub 1.000 lei apeleaza la serviciile bancilor.

De asemenea, persoanele cu studii superioare folosesc in cea mai mare proportie (77,7%) serviciile bancilor, fata de doar 30,8% in cazul persoanelor care au absolvit doar scoala generala, mai arata sondajul.

BCR - cea mai utilizata banca, ING - cea mai buna reputatie

In acelasi timp, cei mai multi dintre respondentii la sondaj folosesc cel mai des serviciile Bancii Comerciale Romane (27,5%). BRD urmeaza in acest clasament, cu un procent de 22,6%, pe locurile urmatoare clasandu-se Raiffeisen Bank (11,8%), Banca Transilvania (10,4%) si Bancpost (7,5%).

Majoritatea celor care folosesc servicii bancare prefera sa aleaga o singura banca (63,8%) pentru toate operatiunile, un sfert din respondenti folosesc doua banci, 6,9% declarand ca utilizeaza instrumente financiare de la trei sau mai multe banci, conform sondajului.

ING Bank are cea mai buna reputatie printre clienti, urmata de CEC Bank, Banca Transilvania si BRD, iar 18% dintre clientii ING Bank au declarat ca sunt "foarte atasati" de banca si 31% "atasati". De asemenea, 16% dintre clientii Bancii Transilvania si CEC Bank s-au declarat foarte atasati de banca, mai arata raportul.

Datele pentru studiul TNS CSOP au fost adunate in patru etape, in lunile ianuarie, februarie, aprilie si iunie 2009. Esantionul folosit a fost de 1.100 respondenti pentru fiecare etapa. Marja de eroare este de plus sau minus 3%, la un nivel de incredere de 95%. Respondentii au fost alesi aleatoriu.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
#romani, #servicii, #bancare, #carduri , #stiri Banca Transilvania