Marea Britanie va pierde 75.000 de locuri de munca numai din domeniul serviciilor financiare din cauza Brexit

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 20:20
3776 citiri
Marea Britanie va pierde 75.000 de locuri de munca numai din domeniul serviciilor financiare din cauza Brexit
Foto: CC0 Creative Commons

Banca Angliei (BoE) estimeaza ca pana la 75.000 de locuri de munca din domeniul serviciilor financiare ar putea fi pierdute in urma iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, se arata intr-o analiza realizata de BBC.

Cifrele BoE sunt valabile in cazul unui scenariu rezonabil, mai ales daca nu se va ajunge la un acord specific in domeniul serviciilor financiare post-Brexit, dar s-ar putea modifica in functie de viitoarele relatii comerciale dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana.

Multe locuri de munca din domeniul serviciilor financiare vor fi mutate pe continent, iar Marea Britanie va pierde un numar substantial de slujbe in acest sector, estimeaza Banca Angliei.

Institutia a cerut bancilor si altor institutii financiare, cum ar fi fondurile speculative, sa-si prezinte planurile in eventualitatea in care Marea Britanie va face afaceri cu UE conform reglementarilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), ceea ce a fost descris de unii analisti un "hard Brexit". Aceasta inseamna ca bancile cu sediul in Regatul Unit isi vor pierde drepturile de pasaport.

In prezent, bancile cu sediul in Marea Britanie pot oferi gratuit servicii in UE pe baza unui sistem de tip "pasaport", considerat drept cea mai importanta caracteristica a pietei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Insa, acest lucru este pus sub semnul intrebarii dupa ce britanicii au votat in favoarea iesirii din Uniunea Europeana.

Drepturile de pasaport sunt un factor important care sta la baza pozitiei Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitura pentru industria serviciilor financiare, responsabila pentru 12% din PIB-ul Regatului Unit. Aproape 5.500 de firme inregistrate in Marea Britanie folosesc drepturile de pasaport pentru a opera in alte state din UE.

De asemenea, UE ar putea impune reglementari specifice privind locatia firmelor din sectorul serviciilor financiare, ceea ce va duce la mutarea locurilor de munca din domeniu spre Paris sau Frankfurt.

Un sondaj de opinie realizat de Reuters in randul a 100 de firme financiare arata ca in primii ani dupa Brexit ar putea fi pierdute sub 10.000 de locuri de munca.

Dar Banca Angliei considera se vor pierde 10.000 de joburi doar in prima zi dupa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, daca nu se va ajunge la un acord.

Londra ar putea pierde 10.000 de locuri de munca in domeniul bancar si 20.000 de pozitii in serviciile financiare, deoarece clientii vor muta active de 1.800 de miliarde de euro din Marea Britanie dupa Brexit, conform calculelor realizate recent de think tank-ul Bruegel, cu sediul in Bruxelles.

Si Xavier Rolet, directorul general al Bursei de la Londra (London Stock Exchange), a sugerat ca peste 200.000 de slujbe ar putea fi pierdute.

Banca Angliei apreciaza ca este un nivel mult prea ridicat, iar scenariul sau pentru urmatorii trei-cinci ani este mai apropiat de cel al firmei de consultanta Oliver Wyman care estimeaza ca vor fi mutate din Regatul Unit 65.000 - 75.000 locuri de munca.

Pana la 40.000 de slujbe ar putea fi pierdute direct din domeniul serviciilor financiare si inca 30-40.000 din activitati asociate, cum ar fi servicii juridice si profesionale. Dar vor exista si oportunitati dupa Brexit, cum ar fi dezvoltarea de servicii financiare pentru economiile emergente din Orientul Mijlociu si Asia, se arata in studiul Oliver Wyman.

Chiar daca 75.000 de slujbe vor fi mutate, Londra va ramane de departe cel mai mare centru financiar din Europa, cu peste un milion de oameni angajati in domeniul serviciilor financiare, in capitala si in restul Marii Britanii.

Gigantul bancar american JP Morgan a anuntat dupa referendum ca va muta 4.000 de angajati, dar a redus cifra la aproximativ 1.000. Grupul bancar elvetian UBS va muta 250 de angajati, dupa ce initial planuise sa reloce 1.000.

Lloyd Blankfein, directorul general al Goldman Sachs, a anuntat pe Twitter ca petrece mult mai mult timp la Frankfurt, chiar daca banca americana construieste un sediu imens la Londra.

Bancile cu sediul in Marea Britanie se tem de un "hard" Brexit, in urma caruia nu vor avea acces la piata unica europeana, si se confrunta cu presiuni din partea autoritatilor de reglementare pentru a evita o incheiere abrupta a legaturilor cu clientii transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulente pe piete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Brexit joburi banci Londra , #Stiri Banci