O banca reduce soldul creditelor in franci dupa conversia in lei cu peste 25%

Luni, 23 Februarie 2015, ora 14:49
1940 citiri
O banca reduce soldul creditelor in franci dupa conversia in lei cu peste 25%
Foto: vremeanoua.ro

Banca Transilvania va oferi clientilor Volksbank cu credite in franci elvetieni mai multe variante de conversie in lei sau euro, cu discount-uri aplicate ulterior la sold in functie de profilul acestora, reducerea putand depasi in unele cazuri 25%, pentru a scadea expunerea totala si rata lunara.

"Inchiderea tranzactiei cu Volksbank va mai dura inca doua-trei luni, vrem sa venim cu o oferta pentru clientii cu credite in franci elvetieni imediat dupa finalizarea preluarii. Nu va fi o solutie unica oferita tuturor pentru ca sunt diferite credite, termene, sumele sunt diferite, unele sunt garantate, altele nu sunt, unele sunt de investitii, asa ca banca va veni cu multe alternative pentru fiecare segment, pentru fiecare client, dar cu prioritate vrem sa tratam cazurile sociale, unde vorbim despre locuinte familiale, credite care sunt in jur de 100.000-150.000 de franci elvetieni. Asta vom trata cu prioritate imediat, dar toti clientii cu credite in franci elvetieni in cazul Volksbank vor primi oferte de la Banca Transilvania dupa preluare", a declarat luni directorul general al Bancii Transilvania, Omer Tetik.

Intrebat daca BT ia in calcul conversia creditelor la cursul istoric plus maxim 20%, Tetik spune ca nu se poate discuta de o solutie general valabila, avand in vedere ca portofoliul de credite in CHF este foarte diversificat, insa a punctat ca solutiile oferite vor fi individuale, toate avand ca scop diminuarea expunerii totale si a ratei lunare de plata.

"Solutiile le vom anunta dupa preluarea bancii, dar in general va fi conversia la cursul valutar actual, dupa care vom aplica o reducere semnificativa pentru a diminua expunerea totala si rata lunara. Sunt diferite procente de discount pentru fiecare produs si pentru fiecare termen, asa ca nu exista un singur procent. Inainte de inchiderea tranzactiei, evitam sa vorbim despre un procent anume si nu vorbim despre un proces foarte prelungit, nu asteptam clientul sa vina cu dovezi, cu explicatii, vrem sa rezolvam problemele cat mai repede dupa inchiderea tranzactiei si preluarea bancii", a explicat Tetik.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor apreciaza ca, in cazul conversiei creditelor din franci elvetieni in lei, bancile ar trebui sa aplice un discount la soldul acestora de 20%-25%.

Seful BT spune ca nivelul reducerii este mai putin important decat rata lunara sau expunerea totala a clientului, iar in unele cazuri un discount de 20%-25% este prea mic pentru a ajuta clientul sa aiba o rata lunara suportabila, admitand astfel ca Banca Transilvania ar putea aplica reduceri mai mari in anumite situatii.

"Pentru fiecare client procentul de discount are o semnificatie mult mai mica decat rata lunara sau expunerea totala, deci o sa fie un procent diferit. Daca vorbim despre 20%-25%, cred ca asta de-abia ajuta clientii sa revina la o rata lunara si un plan de rambursare rezonabila. Discountul poate fi mai mic sau mai mare, dupa profilul clientului", a precizat Tetik.

El a explicat ca banca va oferi solutiile de conversie in lei sau euro pe baza cererii clientilor si ca nu are o strategie de impunere a conversiei pentru toti clientii cu credite in franci preluati de la Volksbank, astfel ca cei care nu doresc transformarea imprumuturilor in alta moneda le pot mentine in CHF.

"Volksbank vrea sa iasa din pietele externe si sa se focuseze pe piata lor locala, Austria, si asta a fost o oportunitate pentru noi sa achizitionam banca la un pret care prevede si care include toate riscurile asumate de catre cumparator", a conchis Tetik.

Peste 75.000 de persoane fizice au credite in franci elvetieni, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci.

Din totalul debitorilor cu imprumuturi in franci inregistrate in bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.

O treime dintre creditele in franci elvetieni (35%) au fost destinate achizitionarii de locuinte, 58% au reprezentat credite de consum cu ipoteca, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit datelor BNR.

Banca Transilvania, a treia mare banca din Romania in functie de active, a semnat in decembrie un angajament ferm pentru achizitionarea a 100% din actiunileVolksbank Romania. Detaliile financiare ale tranzactiei nu au fost facute publice, cele doua institutii de credit urmand sa actioneze ca entitati separate pana la finalizarea procesului de preluare, estimat pentru perioada aprilie-mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BT reducere sold credite CHF, #sold credite CHF conversie lei , #Stiri Banci