Top 3 metode sigure de economisire pe termen lung

Luni, 31 Octombrie 2022, ora 18:08
1272 citiri
Top 3 metode sigure de economisire pe termen lung
FOTO: shutterstock.com

Efectele negative ale inflației continuă să se resimtă și îi determină pe români să apeleze la diverse metode de economisire pentru a-și asigura un viitor mai bun. Descoperă în continuare top 3 metode sigure care te pot ajuta să economisești fără efort, pe termen lung.

1. Deschide un depozit bancar

Depozitele bancare sunt considerate a fi printre cele mai sigure metode de economisire existente în prezent, deoarece sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. Concret, acest lucru înseamnă că, în situația în care banca se află în incapacitatea de a-ți plăti banii la timp, Fondul are obligația de a acoperi datoriile băncii către tine.

În cazul în care te întrebi cum funcționează depozitele bancare online, ei bine, este foarte simplu: dacă deții o anumită sumă de bani pe care nu intenționezi să o cheltuiești în următoarea perioadă de timp, poți alege să depui banii respectivi într-un depozit bancar. În funcție de suma depusă și de perioada pe care o alegi, banca îți plătește o dobândă de care te poți bucura la data scadentă a depozitului.

Avantajul unui astfel de depozit este că îl poți deschide de oriunde, deoarece procesul are loc 100% online, iar dobânda pe care o poți primi poate fi și de 10% pe an.

2. Investește în titluri de stat

Investițiile în titluri de stat se numără printre metodele favorite ale românilor care doresc să economisească și să obțină profit de pe urma economiilor.

Dacă depozitele bancare sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, titlurile de stat sunt garantate la rândul lor de către stat, astfel că nici în această situație nu există riscul de a-ți pierde economiile. Mai mult decât atât, venitul obținut prin efectuarea unei investiții în titluri de stat nu se impozitează, astfel că te vei putea bucura în întregime de profitul obținut.

Cu toate acestea, este cunoscut faptul că, de cele mai multe ori, dobânzile câștigate în urma unei investiții în titluri de stat sunt mai mici decât veniturile obținute în urma depunerii economiilor într-un depozit bancar.

Titlurile de stat au o valoare nominală de 1 leu și nu există o limită maximă de achiziție, astfel că orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii poate achiziționa titluri de stat.

3. Folosește metoda 20/30/50

Deși este o modalitate eficientă de economisire, spre deosebire de primele metode prezentate mai sus, metoda 20/30/50 nu îți apără banii de inflație, deoarece aceasta se referă strict la ajustarea modului în care îți gestionezi veniturile lunare. Mai exact, metoda 20/30/50 presupune ca:

  • 20% din veniturile lunare să le aloci economiilor;
  • 30% din venituri să folosești pentru satisfacerea dorințelor;
  • 50% din venituri să aloci satisfacerii nevoilor de zi cu zi.

Având în vedere inflația care cauzează devalorizarea monedei naționale, poți să implementezi această variantă alături de una dintre celelalte două metode prezentate mai sus. Astfel, poți să începi să folosești metoda 20/30/50 timp de câteva luni până economisești o anumită sumă, iar apoi ai putea depune acești bani într-un depozit pentru a-ți genera un profit suplimentar din dobânda pe care o primești de la bancă.

Depozitul bancar, investițiile în titluri de stat, dar și schimbarea modalității în care îți gestionezi veniturile și cheltuielile lunare sunt cele mai des întâlnite modalități de economisire pe care le poți folosi. Folosește informațiile din acest articol și alege modalitatea cea mai potrivită pentru tine.

#economii, #depozite, #banci , #Stiri Banci