Voinea (BNR): Averea neta a populatiei s-a redus din 2007,din cauza scaderii preturilor imobilelor

Joi, 26 Februarie 2015, ora 10:06
1591 citiri
Voinea (BNR): Averea neta a populatiei s-a redus din 2007,din cauza scaderii preturilor imobilelor
Foto: sursazilei.ro

Averea neta a populatiei s-a redus fata de anul 2007, cand a inregistrat un maxim, in special din cauza scaderii pretului activelor imobiliare aflate in proprietatea romanilor, iar in privinta gradului de indatorare a populatiei, situatia este foarte diferentiata intre anumite segmente, a declarat miercuri viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Liviu Voinea, in cadrul colocviului "Stabilitatea financiara - repere conceptuale si teme de actualitate", organizat la BNR.

"In anul de maxim 2008, raportul a fost de 4,5 la 1 intre activele imobiliare si activele financiare nete iar in prezent a ajuns sub 2 la 1 pe fondul a doi factori a caror dinamica s-a mentinut in ultimii cinci ani. Pe de o parte reducerea pretului activelor imobiliare detinute de populatie, pe de alta parte cresterea activelor financiare nete. Averea neta a populatiei s-a redus, insa, fata de 2007, nivelul de maxim, pentru ca reducerea preturilor activelor imobiliare a fost mai puternica decat cresterea activelor financiare nete. Acum, averea neta a populatiei este de cinci ori mai mare decat venitul anual disponibil", a explicat viceguvernatorul BNR, citat de Agerpres

In privinta gradului de indatorare a populatiei, oficialul BNR a precizat ca, per total, acesta este unul din cele mai reduse din Europa, dar Romania are mult mai multe gospodarii supraindatorate.

"Pe de o parte, avem una dintre cele mai mici ponderi dintre tarile europene in ceea ce priveste datoria populatiei in venitul anual brut disponibil, pe de alta parte, avem o pondere semnificativa, una dintre ponderile mari, in ce priveste gospodariile supraindatorate, in totalul gospodariilor, adica acelea care inregistreaza dificultati la plata datoriilor curente.

Asta arata ca, desi pe ansamblu gradul de indatorare nu este foarte ridicat, exista un numar important de gospodarii care au intr-adevar un grad ridicat de indatorare si care inregistreaza au dificultati la plata datoriilor curente. De aceea si eventualele politici luate in acest sens trebuie sa fie diferentiate, pentru ca situatia este diferentiata", a explicat Liviu Voinea.

Oficialul BNR a subliniat, insa, ca indatorarea populatiei este numai unul dintre segmentele la care se uita BNR in efortul sau de asigurare a stabilitatii financiare, altele fiind legate de capacitatea sistemului bancar de a rezista in conditiile unor socuri importante, dar si de modul in care se prezinta economia reala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#avere neta populatie, #scadere pret imobiliare , #Stiri Banci