BCR cheltuie pana la 4 milioane euro ca sa puna cip pe carduri

Marti, 02 Iunie 2009, ora 14:50
1266 citiri
BCR cheltuie pana la 4 milioane euro ca sa puna cip pe carduri

Banca Comerciala Romana si-a propus ca 15% din portofoliul sau de carduri sa fie pe tehnologia cu cip la sfarsitul lui 2009 si va cheltui pentru intregul proces de transfer al cardurilor, planificat sa se finalizeze in 2011, intre 3,5 si 4 milioane euro, a declarat marti un director al bancii, conform Newsin.

"Conform planului nostru, pana la sfarsitul lui 2011, toate cardurile vor fi cu tehnologie cip, iar de la sfarsitul trimestrului unu din 2010, BCR nu va mai emite carduri cu banda magnetica", a spus directorul executiv al directiei cardurilor din cadrul bancii, Igor Zganjer.

El a precizat ca BCR va suporta costurile aferente transferului, estimate la 3,5-4 milioane euro, nivel care nu include cheltuielile pentru imbunatatirea retelei de bancomate si aparate pentru plata cu cardul la comercianti (POS).

"In afara de cheltuielile pentru migrarea cardurilor, restul sunt nesemnificative. Costul unui card cu cip este de trei-patru ori mai mare decat cel pentru emiterea unui card cu banda magnetica si ajunge la aproximativ 1 euro", a afirmat Zganjer.

In prezent, 94-95% din reteaua de bancomate de la nivelul sistemului bancar accepta tehnologia cu cip, iar peste 50% din aparatele pentru plata cu cardul la comercianti au tehnologia necesara pentru a accepta plata cu carduri cu cip, a mentionat directorul executiv al directiei cardurilor din BCR, precizand ca banca si-a modernizat reteaua de POS-uri.

BCR emite, incepand de luni, 1 iunie, trei carduri de debit cu cip BCR Visa Electron si va incepe acelasi proces pentru cardurile Mastercard din septembrie 2009. In prezent, 65% din cardurile BCR sunt emise sub sigla Mastercard, iar 35% poarta marca Visa.

"Valabilitatea cardului cu cip este mai extinsa, de trei ani, fata de cea cu banda magetica, de doi ani. Un alt avantaj este siguranta sporita. Totodata, emiterea cardului dureaza cel mult patru zile, chiar si in orase ca Sulina, unde accesul este ingreunat", a mai spus Zganjer.

El a mentionat ca, in conformitate cu legislatia europeana, toate cardurile nou-emise incepand din 2010 vor trebui sa se bazeze pe tehnologia cu cip.

"In prezent, din discutiile cu bancile membre, estimam ca aproximativ 10% din totalul cardurilor de pe piata sunt carduri cu cip, dar in perioada urmatoare vom asista la un ritm mult mai alert de emitere a acestui produs", a spus directorul general pentru Romania al Visa Europe, Catalin Cretu.

Pe de alta parte, directorul executiv al directiei de carduri din BCR estimeaza ca piata de carduri din Romania si-a incetinit "semnificativ" ritmul de crestere in primul trimestru, la cel mult 10%, in conditiile in care BCR si-a sporit numarul cardurilor cu peste 10% in perioada mentionata.

"Pentru cardul Power Card BCR am avut 50.000 de aplicatii in doua luni si jumatate de la lansare", a spus Zganjer.

BCR a incheiat un parteneriat cu Lykos Romania pentru emiterea cardurilor cu cip si are capacitatea de a produce 12.000 de carduri zilnic. 

 

#bancomate, #carduri, #cheltuieli, #cip, #comercianti, #plati , #stiri BCR