BNR a redus dobanda de politica monetara la 7%

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 16:41
1439 citiri
BNR a redus dobanda de politica monetara la 7%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, miercuri, reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7%, aplicabila din data de 4 februarie, si mentinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%. 

Dobanda de politica monetara s-a mai situat in perioada iunie- noiembrie 2007 la 7% pe an, ajungand atunci la nivelul minim istoric pentru rata utilizata de BNR.

Analistii intervievati de MEDIAFAX au anticipat ca CA al BNR va reduce, miercuri, pentru a doua oara de la inceputul anului, cu 0,5 puncte procentuale, rata dobanzii de politica monetara, ca urmare a performantei bune in procesul de dezinflatie si pentru stimularea creditarii.

In sedinta de miercuri, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

"CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document ce va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 5 februarie 2010, cand va fi prezentat si calendarul sedintelor dedicate politicii monetare pe urmatoarele 12 luni", se precizeaza intr-un comunicat al bancii centrale.

In prima sedinta de politica monetara din acest an, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis sa reduca dobanda de la 8% la 7,5%.

Banca centrala a redus in 2009 dobanda de politica monetara cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 8% pe an, si ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit, de la 18% la 15%. in acelasi timp, nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de banci la pasivele in valuta cu scadenta sub doi ani a fost redus de la 40% la 25% si al celor cu scadenta reziduala de peste doi ani de la 40% la zero.

Rata anuala a inflatiei a coborat de la 6,3% in 2008 la 4,74% anul trecut, dar BNR a ratat tinta pentru al treilea an consecutiv.

Pentru 2009, banca centrala avea o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, iar, potrivit ultimei estimari a BNR, indicatorul urma sa se plaseze la 4,5% la finele lunii decembrie.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#bnr, #dobanda, #inflatie, #monetara, #politica, #rmo , #stiri BNR