Cursul valutar inchide sedinta sub 4,13 lei/euro

Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 16:29
1161 citiri
Cursul valutar inchide sedinta sub 4,13 lei/euro

Leul s-a apreciat semnificativ in fata monedei europene, cursul coborand la inchiderea sedintei de vineri sub nivelul de 4,13 lei/euro, ajutat de o operatiune a BNR de sterilizare a lichiditatii din piata interbancara si de o tendinta regionala, precizeaza NewsIn.

Banca centrala a afisat vineri un curs de referinta de 4,1285 lei/euro, in scadere cu peste un ban (0,30%) fata de nivelul anterior, in conditiile in care leul s-a apreciat semnificativ in prima parte a sedintei, pe o tendinta regionala.

Leul s-a apreciat treptat in cursul sedintei, de la cotatii apropiate 4,14 lei/euro in deschidere pana spre 4,12 lei/euro, cursul minim fiind de 4,1230 lei/euro.

In schimb, zlotul polonez afisa la ora 16 o apreciere nesemnificativa in fata monedei unice, cu doar 0,07%, la 3,8865 zloti/euro.

O tendinta mai puternica de apreciere, similara leului, a avut-o vineri forintul maghiar, care a castigat 0,23%, pana la un curs de 264,3 forinti/euro.

Pentru moneda americana, BNR a afisat un curs valutar de 3,0969 lei/dolar, in scadere cu circa jumatate de ban (0,17%) fata de nivelul anterior, care a fost unul maxim al cursului leu/dolar din ultimele aproape 12 luni.

De asemenea, dolarul american se aprecia usor in fata monedei europene, pana la 1,328 dolari/euro, cu toate ca moneda unica a dat semne de revenire dupa anuntul Greciei ca va accesa pachetul de finantare din partea UE si FMI.

In prima parte a zilei, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,20% pe an, in usoara crestere fata de nivelul de joi, de 2,11%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 2,70%, de la 2,61% in ziua precedenta.

BNR a sterilizat din piata 2,5 miliarde lei, printr-o operatiune de atragere de depozite pe 7 zile, la dobanda de politica monetara, de 6,5%. Oferta totala din partea bancilor a fost 4 miliarde lei.

Potrivit unui dealer, dobanzile overnight in piata monetara au urcat in urma acestei operatiuni la 4-6,5%, fiind in acelasi timp resimtita o presiune pe curs in sensul aprecierii.

Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#curs, #valutar, #euro, #dolar, #lei, #moneda, #nationala , #stiri BNR