Guvernul nu mai scade salariile din BNR

Miercuri, 04 August 2010, ora 17:33
1415 citiri
Guvernul nu mai scade salariile din BNR

Guvernul s-a angajat fata de FMI ca va reveni asupra masurii de reducere cu 25% a salariilor angajatilor BNR, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, potrivit scrisorii de intentie la acord, citata de Mediafax.

"Sunt angajati sa anulam inititivele legislative recente care in mod necugetat incalca independenta bancii centrale si autoritatilor de reglementare din domeniul financiar nebancar", se arata in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI, obtinuta de MEDIAFAX.

Guvernul arata ca pachetul de masuri de ajustare fiscala aprobat recent include banca centrala si autoritatile de reglementare din domeniul financiar nebancar printre institutiile unde salariile au fost reduse cu 25%, ceea ce submineaza independenta financiara a acestora si incalca articolul 130 din Tratatul Uniunii Europene.

Si Banca Centrala Europeana a aratat la inceputul lunii iulie ca reducerea salariilor angajatilor BNR este o finantare directa a deficitului bugetar de catre banca centrala, situatie interzisa, si a recomandat modificarea legii.

"Suntem angajati sa elaboram o ordonanta pentru a suspenda efectele acestor prevederi pana la jumatatea lunii septembrie", se mai spune in scrisoare.

In luna iulie, Comisia Europeana a avertizat Romania ca ar putea declansa procedura de infringement daca legea care prevede reducerea salariilor angajatilor Bancii Nationale a Romaniei nu va fi modificata, intrucat incalca unele prevederi ale Tratatului Uniunii Europene.

Articolul 130 din Tratatul UE arata ca in exercitarea competentelor si in indeplinirea misiunilor si indatoririlor care le-au fost conferite prin tratate si prin Statutul SEBC si al BCE, Banca Centrala Europeana, bancile centrale nationale sau membrii organelor lor de decizie nu pot solicita si nici accepta instructiuni din partea institutiilor, organelor, oficiilor sau agentiilor Uniunii, a guvernelor statelor membre sau a oricarui alt organism.

"Institutiile, organele, oficiile si agentiile Uniunii, precum si guvernele statelor membre se angajeaza sa respecte acest principiu si sa nu incerce sa influenteze membrii organelor de decizie ale Bancii Centrale Europene sau ale bancilor centrale nationale in indeplinirea misiunii lor", se mai spune in articol.

Scaderea salariilor angajatilor din sectorul public cu 25% face parte din pachetul de masuri asumate de Guvern pentru respectarea tintei de deficit bugetar stabilite cu FMI, de 6,8% din PIB pentru 2010. 

Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
#bnr, #cnvm, #csa, #csspp, #fmi, #guvern , #stiri BNR