3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă

Luni, 25 Martie 2024, ora 19:14
0 citiri
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
FOTO: Shutterstock.com

Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva aspecte importante, pentru a te asigura că desfășori această activitate legal și într-un mod responsabil.

Descoperă în continuare câteva informații interesante, care cu siguranță îți vor fi de folos.

1. Declararea veniturilor la ANAF

Conform legii, veniturile obținute din investiții trebuie declarate la ANAF, pentru aplicarea cotei de impozitare corespunzătoare. Atunci când investești la bursă, în funcție de modul în care îți obții venitul, poți fi nevoit să plătești mai multe tipuri de impozite.

De exemplu, un prim impozit pe care s-ar putea să fie nevoie să-l plătești atunci când investești la bursă este impozitul pe dividende. Acesta este de 8% din valoarea brută a dividendelor și se plătește, de regulă, prin reținere la sursă, atunci când investești în companii care distribuie dividende. Pe lângă acest procent, mai trebuie să plătești și CASS la dividende, în funcție de încadrarea în plafoanele de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară.

Când vine vorba de impozitul pentru dividende plătite de companii din altă țară, devine responsabilitatea ta de a depune declaratia unica și de a plăti impozitul aferent.

Cel de-al doilea tip de impozit pe care este foarte probabil să-l plătești atunci când investești la bursă este aferent câștigurilor obținute prin vânzarea acțiunilor, a obligațiunilor, a unităților de fond ale ETF-urilor etc. Dacă acestea sunt intermediate de brokeri români, cota de impozitare poate fi între 1%-3%, în funcție de perioada de deținere a acțiunilor. De asemenea, în această situație nu este nevoie să depui declarația unică (formularul 212) privind impozitul pe venit, întrucât impozitul se reține de către broker.

2. Analiza gradului de risc la care te supui

Pe lângă declararea veniturilor, pentru a fi în conformitate cu cerințele legale, atunci când investești la bursă, este important să analizezi și gradul de risc la care te supui, deoarece acesta îți permite să evaluezi potențiale pierderi pe care ți le asumi, pentru a obține randamentul dorit.

Pentru a face asta într-un mod cât mai eficient, începe prin a-ți evalua profilul de investitor. Determină dacă investițiile tale sunt pe termen scurt, mediu sau lung și ce nivel de rentabilitate țintă îți dorești să obții. Apoi, evaluează cât de confortabil ești cu riscul financiar și întreabă-te cât de multe pierderi ai putea tolera, fără a fi afectat emoțional sau financiar.

Următorul pas este de a studia riscul asociat cu diferitele clase de active disponibile pentru investiții, cum ar fi acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale, ETF-uri sau alte instrumente financiare. Bine de știut aici este faptul că, în general, acțiunile au un grad mai mare de volatilitate și riscuri asociate, în comparație cu obligațiunile sau cu alte instrumente mai sigure.

În final, urmărește evoluția investițiilor tale și analizează periodic riscurile și oportunitățile pe care le implică fiecare instrument de investiție din portofoliul tău. Fii pregătit să ajustezi portofoliul în funcție de schimbările de pe piață și de modificările în obiectivele și circumstanțele tale financiare.

3. Stabilirea bugetului pe care îl investești

În strânsă legătură cu stabilirea profilului tău de risc este și stabilirea bugetului pe care îl investești la bursă. Pentru asta, trebuie să ai în vedere situația ta financiară actuală și banii pe care îți permiți să îi investești. Nu investi toți banii care îți rămân disponibili după achitarea cheltuielilor necesare stilului tău de viață, ci păstrează o sumă rezonabilă, pentru situații neprevăzute. De asemenea, un alt sfat de luat în considerare este de a nu te împrumuta pentru a investi, în speranța că vei putea obține un profit substanțial. Dacă investiția nu se desfășoară conform așteptărilor și suferi pierderi, vei avea nu doar pierderile investiției, ci și datoriile rezultate din împrumutul luat.

Concluzionând, ține cont de aspectele prezentate în acest articol, pentru a te asigura că obții un randament cât mai ridicat și că îl declari autorităților competente, conform aspectelor legislative aflate în vigoare.

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#bursa, #investitii , #Stiri Bursa